Η Σέρσεϊ του GoT γράφει για το ταξίδι στη Λέσβο που της άλλαξε τη ζωή

Με ένα άρθρο της στο Marie Claire η πρωταγωνίστρια του Game of Thrones περιγράφει όσα συγκλονιστικά έζησε στο ελληνικό νησί

Την εμπειρία που έζησε στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ στη Λέσβο αφηγείται η ηθοποιός Lena Headay με άρθρο της στο Marie Claire. Η πρωταγωνίστρια του Game of Thrones επισκέφθηκε το ελληνικό νησί στα τέλη Ιουνίου και πέρασε λίγες ώρες στον καταυλισμό μαζί με τους συμπρωταγωνιστές της Maisie Williams και Liam Cunningham, στο πλαίσιο ταξιδιού που οργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση International Rescue Committee. Στο συγκινητικό άρθρο της μιλά για τους ανθρώπους που συνάντησε, τους πρόσφυγες αλλα και τους κατοίκους της Λέσβου.

"Οι άνθρωποι αυτοί είναι εμείς" σημειώνει χαρακτηριστικά. "Είναι κόρες, γιοι, μανάδες, αδερφοί, πατεράδες, αδερφές, γιαγιάδες και παπούδες που θέλουν απλώς να επιστρέψουν στον τρόπο ζωης και στις γειτονιές τους. Θέλουν τα παιδιά τους να ππανε στο σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Και είναι ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ. Είναι εγκλωβισμένοι. Είναι λυπημένοι και απογοητυμένοι και κουρασμένοι, έχουν κάθε λόγο να είναι".

Η Headay κάνει ιδιαίτερη μνεία σε μια νεαρή γυναίκα που συνάντησε στον καταυλισμό μαζί με τις τρεις κόρες της και ξεκίνησε το ταξίδι της με προορισμό τη Γερμανία για να επανενωθεί με τον καρκινοπαθή άνδρα της.

"Πίστευε αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από το θάνατο: Ότι αυτό που τους περιμένει στο τέλος της επικίνδυνης διαδρομής είναι μια νέα ζωή, μια ειρηνικη νέα αρχή. Αυτό όμως δεν ισχύει. Όχι ακόμα τουλάχιστον. η κατάσταση πρέεπι να βελτιωθεί. Χρειάζονται καλύτερες συνθηκες πέρα από κατανόηση. Οι καρδιές πρέπει να ανοίξουν. Η ανθρωπότητα πρέπει να ξαναγεννηθεί. Ο φόβος πρέπει να εξαλειφθεί'.

Η Σέρσεϊ του GoT γράφει για το ταξίδι στη Λέσβο που της άλλαξε τη ζωή

Η δημοφιλής ηθοποιός καλεί τον κάθε ένα από εμάς να θέσουμε ευατούς στη θέση αυτών των ανθρώπων, να φανταστούμε πως είναι να χωρίζεσαι με τους δικούς σου ανθρώπους. "Ας φανταστούμε τον ευατό μας στη θέση τους καθώς κλείνουμε τα αφτιά μας και τις πόρτες μας".

Η πρωταγωνίστρια του Game of Thrones δεν παραλείπει να αναφερθεί και στυς κατοίκους της Λέσβου: "Δεν έχουν πολλά. Είναι όμως ζεστοί και φιλόξενοι κακι φτιάχνουν εξαιρετικό φαγητό. Το νησί είναι πανέμορφο. Πρέπει να τους στείλουμε τουρίστες. Πολλούς τουρίστες. Ο δήμαρχος του νησιού είναι ένας ανθρωπιστής προς μίμηση. Παρά τον κίνδυνο να πληγεί σε μεγάλο βαθμό το νησί ως τουριστικός προορισμός εξα αιτίας του φόβου, επιμένει, αποκαλώντας τη Λέσβο έναν 'φάρο ελπίδα για όλους'. Και έχει δίκιο. Υπάρχουν μερικοί απίστευτοι άνθρωποι που εμπνέουν διαρκώςν την ελπίδα στην Ελλάδα. Αλλά η Συρία, το Σουδάν, ο Λίβανος χρειάζονται κι αυτές βοήθεια. Άνθρωποι είμαστε όλοι. Ανήκουμε ο ένας στον άλλον. Είναι ώρα αυτό να το κάνουμε πράξη".

Η Σέρσεϊ του GoT γράφει για το ταξίδι στη Λέσβο που της άλλαξε τη ζωή
SHARE:

24Media Network