Η συντροφιά της μάσκας: Πού πρέπει να τη φορούν οι άπιστοι Γερμανοί

Η συντροφιά της μάσκας: Πού πρέπει να τη φορούν οι άπιστοι Γερμανοί
Στη Γερμανία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας AP Photo/Matthias Schrader

Παρά το γεγονός πως 1/3 Γερμανούς εξακολουθεί ν' αμφισβητεί την κολλητική ισχύ του κορονοϊού, οι τοπικές αρχές καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες.

Για τουλάχιστον μία εβδομάδα, την τρέχουσα, θα φορούν οι Γερμανοί πολίτες που κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή θέλουν να επισκεφτούν εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών για την πανδημία του κορονοϊού.

Με πρώτη την Σαξονία, που επέβαλε την υποχρέωση χρήσης μάσκας στις 20 Απριλίου, και τελευταίο το Σλέσβιγκ-Χολστάιν, που θα εφαρμόσει το μέτρο από την ερχόμενη Τετάρτη, όλα τα κρατίδια της Γερμανίας υιοθετούν τη σύσταση της κεντρικής κυβέρνησης για την προστασία της μύτης και του στόματος. Σε επτά κρατίδια προβλέπονται μάλιστα ήδη πρόστιμα για τους παραβάτες, ενώ κατά την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Πέμπτη αναμένεται τα πρόστιμα να εισαχθούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ενδεικτικά, στην Βαυαρία το πρόστιμο για την μη χρήση μάσκας στο λεωφορείο ή στο μετρό ανέρχεται σε 150 ευρώ, ενώ μπορεί να φθάσει και τις 5.000 ευρώ για τους καταστηματάρχες που δεν μεριμνούν προκειμένου το προσωπικό τους να φέρει την ενδεδειγμένη προστασία.

Μόνο το Βερολίνο διαχωρίζει προς το παρόν τη στάση του, επιβάλλοντας μεν τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς, αλλά σε πρώτη φάση περιορίζεται σε προειδοποιητικές παρατηρήσεις, άνευ χρηματικών ποινών.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ερφούρτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο “Ρόμπερτ Κοχ”, ένας στους τρεις Γερμανούς θεωρεί απίθανο να μολυνθεί στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως φερ’ ειπείν η επίσκεψη σε καταστήματα ή ιατρεία. Επίσης εκτιμά ως “χαμηλό” τον κίνδυνο από την συναναστροφή με άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος.

Δεν γνωρίζουμε εάν πρόκειται για άτομα τα οποία συνειδητά περιφρονούν τον κίνδυνο ή δεν τον λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους“, δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Κορνέλια Μπετς στο Der Spiegel, εκφράζοντας μάλιστα την έκπληξή της για τα αποτελέσματα: “Θα περίμενε κανείς οι άνθρωποι να σκέφτονται ότι όσο πιο συχνά επαναλαμβάνουν μια δραστηριότητα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να μολυνθούν από την Covid-19“,

Η εν λόγω έρευνα “Cosmo” επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα και χρησιμεύει ως εργαλείο για την κατανόηση της υποδοχής των μέτρων από τους πολίτες. Το μοντέλο της έχουν μέχρι τώρα αντιγράψει τουλάχιστον 40 χώρες.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα