Η Σκωτσέζικη βουλή αποφάσισε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Scottish Independence supporters hold flags and banners outside the Scottish Parliament  in Edinburgh ahead of the vote by Members of the Scottish Parliament  to hold a second Scottish independence referendum Tuesday March 28, 2017.  On Monday British Prime Minister Theresa May has met Scotland's leader Nicola Sturgeon for the first time since they faced off in a struggle over a new push for Scottish independence as the U.K. leaves the European Union.   (Andrew Milligan/PA via AP)
Scottish Independence supporters hold flags and banners outside the Scottish Parliament in Edinburgh ahead of the vote by Members of the Scottish Parliament to hold a second Scottish independence referendum Tuesday March 28, 2017. On Monday British Prime Minister Theresa May has met Scotland's leader Nicola Sturgeon for the first time since they faced off in a struggle over a new push for Scottish independence as the U.K. leaves the European Union. (Andrew Milligan/PA via AP) AP

Η βουλή της Σκωτίας έδωσε το πράσινο φως για να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας. Πρόκειται για επίσημη αντίδραση για το Brexit. Πώς απαντά η Αγγλία

Το τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας αποφάσισε με 69 - 59 ψήφους να στηρίξει την πρόταση της πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζεον, για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Στόχος, η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δημοψήφισμα, που είναι αντίδραση για το Brexit το οποίο καταψήφισαν οι Σκωτσέζοι, θα πρέπει να διεξαχθεί στο διάστημα από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2019, για να έχουν ρυθμιστεί οι λεπτομέρειες της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Πλέον η Νίκολα Στέρτζεον έχει την εξουσιοδότηση για να ζητήσει επίσημη άδεια από το βρετανικό κοινοβούλιο ώστε να δοθεί και το τελικό πράσινο φως για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παρόλα αυτά, εκτιμάται πως οι Άγγλοι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το νέο δημοψήφισμα, δεύτερο μετά από εκείνο του 2014, και να το μεταθέσουν για μετά το 2020. Ήδη, η Τερέσα Μέι δήλωσε από τη Γλασκώβη όπου βρίσκεται πως "δεν είναι ακόμη η ώρα για το δεύτερο δημοψήφισμα".

Θυμίζουμε πως η Σκωτία ψήφισε κατά την ανεξαρτητοποίησής της από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα του 2014, αλλά στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην Σκωτία τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Την πρόταση για το νέο δημοψήφισμα έκανε το κυβερνών, κεντροαριστερό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον, ενώ το αίτημα είχε τη στήριξη των Σκωτσέζων Πράσινων.

Αντίθετοι ήταν οι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί, καθώς και οι Σκωτσέζοι Εργατικοί.

Φωτογραφία: Andrew Milligan/PA via AP

SHARE:

24Media Network