Η Ταϊβάν ψήφισε τον “υποκινητή πολέμου” – Πώς θα απαντήσει η Κίνα;

Διαβάζεται σε 5'
Ο Λάι Τσινγκ-τε
Ο Λάι Τσινγκ-τε AP

Οι Ταϊβανοί ψηφοφόροι επέλεξαν το νέο ηγέτη τους, Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο μάλιστα η Κίνα χαρακτήρισε ως “υποκινητή πολέμου” και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει κίνδυνος οι εντάσεις στο νησί να εξελιχθούν ακόμη και σε πόλεμο;

Ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος κέρδισε σήμερα, Σάββατο (13/1) τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, χαιρέτισε μπροστά σε υποστηρικτές του «ένα νέο κεφάλαιο στη δημοκρατία» του νησιού, παρά τις απειλές του Πεκίνου που διεκδικεί την κυριαρχία του.

Οι Ταϊβανοί ψηφοφόροι επέλεξαν το νέο ηγέτη τους στις εκλογές που διεξήχθησαν υπό τη σκιά μιας ολοένα και πιο διεκδικητικής Κίνας, που έχει περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια αυξάνοντας τις απειλές της προς το αυτοδιοικούμενο νησί.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, την τελευταία φορά που η Ταϊβάν έκανε αλλαγή κυβέρνησης (όταν το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) ανέλαβε την εξουσία το 2016) το Πεκίνο διέκοψε τις περισσότερες επικοινωνίες με την Ταϊπέι και αύξησε σημαντικά την οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στο νησί τα επόμενα χρόνια.

Η εκλογή του Lai Ching-te
Η εκλογή του Lai Ching-te AP

 

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας βλέπει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς του, ενώ συγχρόνως Κινέζοι ηγέτες έχουν ορκιστεί να επιτύχουν τελικά αυτήν την «επανένωση», παρόλο που οι κάτοικοι του αυτοδιοικούμενου νησιού έχουν κάνει ξεκάθαρο πως θέλουν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Η εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε είναι ακόμη μια ένδειξη αυτής της ισχυρής θέλησης των κατοίκων να πάνε κόντρα στις πιέσεις της Κίνας, καθώς είναι γνωστό πως ο συγκεκριμένος υποψήφιος ήταν ο λιγότερο επιθυμητός, ενώ μάλιστα το Πεκίνο τον έχει χαρακτηρίσει ακόμη και «υποκινητή πολέμου».

Λάι Τσινγκ-τε: “Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την Ταϊβάν από τις απειλές της Κίνας”

Μάλιστα, ο Λάι Τσινγκ-τε κατά την ομιλία του μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν τόνισε πως ο πληθυσμός «αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στην Κίνα, η οποία τον είχε αποδοκιμάσει και χαρακτηρίσει «σοβαρό κίνδυνο» εξαιτίας των θέσεών του υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

«Χάρη στη δράση μας, ο λαός της Ταϊβάν αντιστάθηκε με επιτυχία στις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να επηρεάσουν αυτές τις εκλογές», δήλωσε απευθυνόμενος στους οπαδούς του, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο ο ταϊβανικός λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον πρόεδρό του».

Η εκλογή του Lai Ching-te
Η εκλογή του Lai Ching-te AP

Ο Λάι υποσχέθηκε ακόμα να «προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την Ταϊβάν από τις συνεχείς απειλές και τους συνεχείς εκφοβισμούς της Κίνας», δήλωσε ενώ υποσχέθηκε εντούτοις ότι θα «συνεχισθούν οι ανταλλαγές και η συνεργασία με την Κίνα», επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του για συνομιλίες «βασισμένες στην αξιοπρέπεια και την ισότητα».

Άμεση πίεση από την Κίνα – Διεθνείς αντιδράσεις

Η Κίνα δεν έκρυψε από την αρχή την προτίμησή της στην κούρσα των εκλογών της Ταϊβάν, δηλώνοντας ανοιχτά πως απεχθάνεται τον Λάι, καθώς προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της ανεξαρτησίας.

Στην πρώτη του αντίδραση για το αποτέλεσμα των εκλογών το Πεκίνο υποστήριξε πως η επανένωση με την Ταϊβάν είναι «αναπόφευκτη».

Η ψηφοφορία «δεν θα εμποδίσει την αναπόφευκτη τάση προς την επανένωση με την Κίνα», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου που είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις με την Ταϊβάν.

Ο ίδιος υποστήριξε πως τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Λάι δεν αντιπροσωπεύει την κοινή γνώμη στο νησί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μετά την εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε, στις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν.

Ο Λάι Τσινγκ-τε προέρχεται από ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από την Κίνα. «Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν ως κράτος και θεωρούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ χορηγούν στην Ταϊβάν σημαντική στρατιωτική βοήθεια.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε μετά την ανακοίνωση της εκλογικής νίκης του Λάι, υποψηφίου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, πως η Ρωσία συνεχίζει να θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση «χαιρέτισε» τη διεξαγωγή των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών στην Ταϊβάν και «συνεχάρη» με ανακοίνωσή της «όλους τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν σ’ αυτή τη δημοκρατική άσκηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Λάι.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο στενό της Ταϊβάν και αντιτίθεται σε κάθε μονομερή πρωτοβουλία που έχει στόχο να τροποποιήσει το στάτους κβο», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ΕΕ υπογραμμίζει πως η ειρήνη και η σταθερότητα στο στενό είναι ουσιώδεις για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και τον κόσμο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα