Η TOTAL αρχίζει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ τον ερχόμενο Απρίλιο

Πλατφόρμα «΄Ομηρος».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέπτεται την πλατφόρμα «΄Ομηρος», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη. (EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ)
Πλατφόρμα «΄Ομηρος».Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας επισκέπτεται την πλατφόρμα «΄Ομηρος», όπου διεξάγονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων. Συνοδεύεται από την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη. (EUROKINISSI // ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ) EUROKINISSI

Ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει μέλλον στην Κύπρο, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών της Κύπρου. Είμαστε έτοιμοι δήλωσε ο  γενικός διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean

Τον Απρίλιο του 2017 η γαλλική εταιρεία TOTAL θα είναι έτοιμη να αρχίσει γεωτρήσεις στο νέο γεωτρητικό στόχο "Ονησίφορος", που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τεμάχιο "11" της κυπριακής ΑΟΖ. Για τις γεωτρήσεις, η TOTAL υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία EDT Agency Services για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από το λιμάνι Λεμεσού.

Ο Κύπριος υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, συνεχάρη τις δυο εταιρείες για τη συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις εργασίες αυτές,λέγοντας πως "πιστεύουμε ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει μέλλον στην Κύπρο". Προσβλέπουμε στην πρώτη γεώτρηση και ας ευχηθούμε να είναι επιτυχημένη, είπε ο κ.Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι στόχος όλων είναι οι εργασίες να προχωρήσουν το γρηγορότερο, ενώ σημείωσε ότι "θέλουμε οι εταιρείες αυτές να λάβουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες". Ανέφερε ακόμη, πως προσδοκία είναι η Κύπρος να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής αυτών των υπηρεσιών και διευκολύνσεων.

Ο γενικός διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean, ανέφερε πως στόχος είναι η γεώτρηση να αρχίσει τον Απρίλιο του 2017 και ότι πιστεύεται πως, καθώς η μορφολογία του Αιγυπτιακού κοιτάσματος "Ζor" επεκτείνεται στο τεμάχιο "11", υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη και φυσικού αερίου. Ωστόσο, σημείωσε πως η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο,ακόμα και αυτό της αποτυχίας,αφού οι πιθανότητες επιτυχίας σε παρόμοιες περιπτώσεις νέων γεωτρήσεων είναι της τάξης του 25%.

Παράλληλα, είπε ότι σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν θετικά, τότε οι επιλογές για αξιοποίηση είναι πολλές και θα βασιστούν στο μέγεθος και το είδος του κοιτάσματος, χωρίς να αποκλείει την ανάγκη για δημιουργία τερματικού, σε περίπτωση που οι ποσότητες που εντοπιστούν είναι πολύ μεγάλες. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια και ένα κόστος 5 με 10 δισ. ευρώ για να μπορέσει το κοίτασμα να βγειστην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.

Εκ μέρους της EDT Offshore, ο διευθυντής επιχειρησιακών λειτουργιών, Μάϊκ Σωκράτους, εξέφρασε την πλήρη δέσμευση της εταιρείας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς την TOTAL Κύπρου και σημείωσε πως η επιλογή της εταιρείας δίνει την ευκαιρία για μια μακροχρόνια σχέση, όχι απλά μεταξύ των δυο εταιρειών, αλλά και προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.

SHARE: