Η Ύπατη Αρμοστεία διπλασιάζει τη βοήθειά της εντός της Ουκρανίας και στην ευρύτερη περιοχή

Η Ύπατη Αρμοστεία διπλασιάζει τη βοήθειά της εντός της Ουκρανίας και στην ευρύτερη περιοχή
Πρόσφυγες από τη Μαριούπολη AP

Σε 6 εβδομάδες πάνω από 4,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ άλλα 7,1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ανθρωπιστικές κρίσεις εκτοπισμού που έχουν σημειωθεί ποτέ. Μέσα σε έξι μόλις εβδομάδες, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ επιπλέον 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της.

Καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να τρέπεται σε φυγή, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές στην Ουκρανία για να ενισχυθεί η δυνατότητα υποδοχής. Περισσότερα βασικά είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται στα κέντρα υποδοχής και τα συλλογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί από τις τοπικές αρχές προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητά τους να υποδέχονται περισσότερους εσωτερικά εκτοπισμένους (IDPs). Η ομάδα μας συνεργάζεται επίσης με τις αρχές σε διάφορες περιοχές για τον εντοπισμό κτιρίων που μπορούν να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν ως κέντρα υποδοχής και συλλογικά κέντρα.

Η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθεί να είναι δύσκολη στις περιοχές της χώρας όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες. Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες να προσεγγίσουμε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο όπως η Μαριούπολη και η Χερσώνα για να προσφέρουμε σωτήρια βοήθεια στο πλαίσιο των διυπηρεσιακών ανθρωπιστικών αποστολών βοήθειας. Έχουμε συμμετάσχει σε τέσσερις τέτοιες αυτοκινητοπομπές στο πλαίσιο του συστήματος ειδοποίησης για την ασφαλή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας: δύο στο Σούμι, μία στο Χάρκοβο και μία στο Sieverodonetsk, καθώς και σε αρκετές ακόμα με τη βοήθεια εταίρων, διανέμοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης σε 15.600 ανθρώπους.

Η τελευταία τέτοια ανθρωπιστική αποστολή πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου, όπου η Ύπατη Αρμοστεία ήταν μεταξύ αυτών που μετέφεραν βοήθεια στο Sievierodonetsk στην περιοχή Luhansk, στην ανατολική Ουκρανία. Για βδομάδες ο πληθυσμός που βρισκόταν εκεί είχε να αντιμετωπίσει ανηλεείς βομβαρδισμούς και ελλείψεις σε βασικά είδη όπως νερό, αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Η ομάδα μας κατάφερε να παραδώσει ηλιακές λάμπες, κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές τροφές και μουσαμάδες σε 3.000 ανθρώπους.

Η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζουν να παρέχουν προστασία και να κάνουν παραπομπές στις αρχές στους συνοριακούς σταθμούς και στα κέντρα υποδοχής. Περίπου 36.000 άνθρωποι έχουν δεχτεί τέτοιου είδους βοήθεια και ενημέρωση σε συνοριακούς σταθμούς, σε κέντρα διέλευσης και σε κέντρα υποδοχής, καθώς και μέσω τηλεφωνικών γραμμών. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή νομικής βοήθειας και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει επίσης βοήθεια σε θέματα προστασίας πιο κοντά στα σημεία των συγκρούσεων, στα πρώτα σημεία άφιξης. Οι εταίροι της Ύπατης Αρμοστείας εξακολουθούν να έχουν παρουσία και να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε θέματα προστασίας στις περιοχές Donetsk και Luhansk, ενώ σε άλλες περιοχές που εκτίθενται άμεσα στις εχθροπραξίες έχουν ενισχυθεί οι σχέσεις με τις κοινότητες, οι οποίες είχαν εδραιωθεί πριν από τον πόλεμο, ιδίως στην πόλη Zaporizhzhia, διασφαλίζοντας έτσι τη διανομή βοήθειας.

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από την Πολωνία. Μέχρι σήμερα, έχουν σταλεί 96 φορτηγά με βασικά είδη έκτακτης ανάγκης από τις αποθήκες μας στην πόλη Rzeszow για τη συνδρομή των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί και πληγεί εντός της Ουκρανίας. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει κουβέρτες, είδη προσωπικής υγιεινής, μουσαμάδες, ηλιακές λάμπες, καταλύματα έκτακτης ανάγκης, υπνόσακους, κλινοσκεπάσματα, δοχεία νερού, είδη κουζίνας, χειμερινά ρούχα και σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (Rubb halls).

Η Πολωνία εξακολουθεί να είναι η πρώτη χώρα άφιξης προσφύγων και έχει καλωσορίσει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου. Παρόλο που ο ρυθμός των αφίξεων επιβραδύνεται, οι ροές συνεχίζονται καθώς οι εχθροπραξίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας έχει παρατηρήσει ότι οι πρόσφυγες πλέον καταφτάνουν από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμα και από τα ανατολικά, με μερικούς να αναφέρουν ότι έμειναν για εβδομάδες κρυμμένοι στα σπίτια τους ή σε καταφύγια σε πολύ άσχημες συνθήκες.

Οι πιο σημαντικές ανάγκες που έχει εντοπίσει η Ύπατη Αρμοστεία όσον αφορά στους πρόσφυγες που λαμβάνουν συμβουλευτική βοήθεια στις δομές προστασίας «Μπλε Κουκίδες» (Κέντρα Παιδικής και Οικογενειακής Φροντίδας/“BlueDots”) της Ύπατης Αρμοστείας και της UNICEF στη Βαρσοβία περιλαμβάνουν την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ιατρικής φροντίδας, οικονομικής βοήθειας, παιδικής προστασίας και κοινωνικής μέριμνας, στέγασης και πρόσβασης στην εργασία.

Στην Πολωνία, οι Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε αριθμό ταυτότητας του Πολωνικού κράτους (PESEL). Περισσότεροι από 700.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από τις αρχές, έχοντας έτσι πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και σε άλλη κοινωνική στήριξη από το κράτος. Το 94 τοις εκατό αυτών που έχουν καταγραφεί είναι γυναίκες και παιδιά.

Προκειμένου να βοηθήσει τους πρόσφυγες να προτεραιοποιήσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους και να συμπληρώσει τις προσπάθειες ανταπόκρισης των εθνικών αρχών στην Πολωνία, η Ύπατη Αρμοστεία διευρύνει το πρόγραμμα παροχής χρηματικού βοηθήματος. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα αυτό στην Βαρσοβία τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Η Ύπατη Αρμοστεία άνοιξε ένα δεύτερο κέντρο στην Κρακοβία αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον κέντρα εγγραφής θα ανοίξουν σύντομα σε συνεργασία με το κράτος και εθνικές ΜΚΟ.

Την 1η Μαρτίου, η Ύπατη Αρμοστεία εγκαινίασε το αρχικό Περιφερειακό Σχέδιο Απόκρισης για τους Πρόσφυγες (RRP), απευθύνοντας έκκληση για τη συγκέντρωση 550,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε, υπό τον συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας, διϋπηρεσιακές ομάδες εργάστηκαν πάνω στη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου RRP που θα αντανακλά τις τωρινές ανάγκες, για το οποίο θα υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα μέσα στον Απρίλιο. Το αναθεωρημένο RRP θα καλύπτει μια περίοδο δέκα μηνών (Μάρτιο με Δεκέμβριο 2022) και αναμένεται να συμπεριλάβει 110 εταίρους, συμπεριλαμβανομένων 50 τοπικών ΜΚΟ, θρησκευτικών οργανώσεων και ακαδημαϊκών φορέων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα