Γάζα: Ο Ερυθρός Σταυρός δεν θα αντικαταστήσει την UNRWA

Διαβάζεται σε 3'
Κατεστραμμένα οχήματα του ΟΗΕ στα συντρίμμια του κτιρίου στο συγκρότημα της UNRWA
Κατεστραμμένα οχήματα του ΟΗΕ στα συντρίμμια του κτιρίου στο συγκρότημα της UNRWA AP Photo/Ariel Schalit

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δεν μπορεί να αντικαταστήσει την UNRWA στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ΔΕΕΣ.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της ΔΕΕΣ Πιερ Κρέενμπιουλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα «Le Temps».

«Έχουμε εντελώς διαφορετική εντολή», υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αντιδρώντας στις δηλώσεις ορισμένων Ελβετών βουλευτών που έθιξαν αυτό το ενδεχόμενο.

Η UNRWA έχει λάβει την εντολή της «από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η ΔΕΕΣ από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Ως εκ τούτου η ΔΕΕΣ δεν θα αναλάβει την εντολή της UNRWA. Έχουμε ήδη αρκετά να κάνουμε χωρίς να γυρεύουμε να αντικαταστήσουμε άλλες οργανώσεις», υπογράμμισε ο νέος διευθυντής της ΔΕΕΣ, ο οποίος ηγείτο της UNRWA μεταξύ του 2014 και του 2019.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δέχεται έντονες επικρίσεις από το Ισραήλ, αλλά και από Αμερικανούς εκλεγμένους που της προσάπτουν υπερβολική εγγύτητα ακόμη και συμπαιγνία με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Γάζα και διεξάγει εκεί χερσαίες επιχειρήσεις μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, κατηγόρησε κυρίως την UNRWA ότι απασχολεί «πάνω από 400 τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας και ότι επέτρεψε επίσης στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα να κρύψει όπλα σε σχολεία κι άλλα κτίρια που εκμεταλλεύεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι κατηγορίες αυτές απορρίφθηκαν μαζικά από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οργάνωσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Την περασμένη εβδομάδα, έκθεση ανεξάρτητης ομάδας υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά κατέληξε στο πόρισμα ότι μολονότι η UNRWA στερείται «ουδετερότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει την «απόδειξη» για φερόμενους ως δεσμούς ορισμένων μελών της με «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως η Χαμάς. Η UNRWA εξακολουθεί να είναι «αναντικατάστατη και απαραίτητη» στους Παλαιστινίους, υπογράμμισε εξάλλου η ομάδα αυτή, η οποία επιφορτίστηκε με την αποστολή αξιολόγησης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς και εξαπέλυσε επίθεση, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 34.454 άνθρωποι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα