ΙΑΕΑ: Το Ιράν ξεπέρασε το όριο εμπλουτισμού ουρανίου

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Γιουκίγια Αμάνο σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη AP

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου άνω του 3,67%, του προβλεπόμενου ορίου από τη διεθνή συμφωνία.

Το Ιράν έχει ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67% - όριο που είχε καθοριστεί από τη διεθνή συμφωνία του 2015 - γνωστοποίησε την Δευτέρα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), επιβεβαιώνοντας πρωτύτερη ανακοίνωση της Τεχεράνης.

«Ο γενικός διευθυντής (του ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο ενημερώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο ότι οι επιθεωρητές του Οργανισμού στις 8 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο U-235 άνω του 3,67%», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού.

Μια έκθεση προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters, αναφέρει ότι ο ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε το επίπεδο εμπλουτισμού χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία παρακολούθησης του εμπλουτισμού, ενώ έγιναν και λήψεις δειγμάτων για ανάλυση.

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (OIEA) Μπεχρούζ Καμαλβαντί, ανακοίνωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία αύξησε το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το όριο του 4,5% στον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιράν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα κόντρα Ιράν - ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015

Απορρίπτει το τελεσίγραφο του Ιράν και λυπάται για τις ΗΠΑ η ΕΕ

SHARE:

24Media Network