Ιαπωνία: Εργασίες κατασκευής νέου πυρηνικού αντιδραστήρα

Ιαπωνία: Εργασίες κατασκευής νέου πυρηνικού αντιδραστήρα

Ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ξανάρχισε την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η οποία είχε ανασταλεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα,

Η Electric Power Development (J-Power) ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε τις εργασίες στις εγκαταστάσεις της Όμα, στην περιοχή Αομόρι, στη βόρεια Ιαπωνία, αφού πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση.

Οι κατασκευαστικές αυτές εργασίες είναι οι πρώτες που γίνονται στην Ιαπωνία στον πυρηνικό τομέα από την καταστροφή της Φουκουσίμα, η οποία ήταν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο έπειτα από εκείνο του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία το 1986.

Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιούκιο Εντάνο δήλωσε ότι ο αντιδραστήρας αυτός αναμένεται, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, να ανταποκρίνεται σε όλες τις νέες προδιαγραφές για την ασφάλεια προτού να δοθεί η έγκριση για τη λειτουργία του.

Η εταιρεία J-Power δεν διευκρίνισε την ημερομηνία κατά την οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αντιδραστήρα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, σε έγγραφό της για το ενεργειακό σχέδιο της Ιαπωνίας μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη σταδιακή διακοπή μέχρι την ολοκληρωτική παύση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τριάντα χρόνια.

Ωστόσο ήδη την επομένη, ο υπουργός Γιούκιο Εντάνο είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει τη συνέχιση των έργων για δύο αντιδραστήρες, οι οποίοι τελούσαν ήδη υπό κατασκευή.

Ο ίδιος είχε προσθέσει πάντως ότι για να τεθούν σε λειτουργία οι αντιδραστήρες αυτοί θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής ελέγχου, η οποία είχε μόλις ιδρυθεί.

SHARE:

24Media Network