Γκρεμίζονται οι αγορές λόγω Brexit

default image

Άνω κάτω οι αγορές λόγω Brexit. Καταποντίστηκε η Στερλίνα. Σεισμός στο τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας. Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Το εποπτικό όργανο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες ενόψει του ανοίγματος των αγορών μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη χώρα, δήλωσε σήμερα πηγή που είναι ενήμερη για την κατάσταση.

Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έκαναν βουτιά την ώρα που τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το 51,8% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit και το 48,2% υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η στερλίνα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναμένεται να σημειώσει αιφνίδια πτώση στο άνοιγμα.

“Η Προληπτική Ρυθμιστική Αρχή της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τράπεζες”, σημείωσε η πηγή αυτή.

Πολύ αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

Μεγάλη πτώση στο Τόκιο

Με βουτιά 7,92% έκλεισε  το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ενδίδουν στον πανικό έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση -ένα σοκ για τους επενδυτές όμοιο με αυτό που υπέστησαν με την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Ο βασικός δείκτης Nikkei είχε απώλειες 1.286,33 μονάδων (-7,92%) για να κλείσει στις 14.952,02 μονάδες. Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,26%, με απώλειες 94,23 μονάδων, στις 1.204,48 μονάδες.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 102,50 γεν και του ευρώ στα 113,30 γεν.

Πανικό προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Κορέας, η ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Ο βασικός δείκτης KOSPI έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του, κάτω από τις 1.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης KOSDAQ έχασε το 7% της αξίας του, προκαλώντας τη διακοπή των χρηματιστηριακών συναλλαγών για πέντε λεπτά.

Οι χρηματιστηριακές αρχές της Νότιας Κορέας συνεδρίασαν εκτάκτως προκειμένου να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων που προκαλεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα