Την κατιούσα τα χρηματιστήρια λόγω Ιαπωνίας

Την κατιούσα τα χρηματιστήρια λόγω Ιαπωνίας

Η καταστροφή στην Ιαπωνία από τον ισχυρότατο σεισμό και κυρίως από το τσουνάμι, που προκλήθηκε εξαιτίας της δόνησης και έπληξε τις ακτές της χώρας, επιδεινώνει το αρνητικό βραχυπρόθεσμο επενδυτικό συναίσθημα, που επικρατεί τελευταία στην ευάλωτη αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με τις εταιρίες που είναι εκτεθειμένες σε επεκτάσεις ή συνεργασίες στην Ιαπωνία, αλλά και αυτές του τομέα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, να δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα.

Τα τραγικά γεγονότα επέφεραν μεγάλη αναταραχή στο κλίμα της ιαπωνικής αγοράς, επηρεάζοντας κυρίως τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, την Παρασκευή. Αναμένεται δε αυτό το κλίμα να έχει και συνέχεια στο ξεκίνημα αυτής της εβδομάδας, ανάλογα με το πόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ιαπωνία και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τους φόβους για πιθανή πυρηνική καταστροφή αν τελικά επέλθει τήξη των πυρήνων στους δύο αντιδραστήρες που βρίσκονται σε "κρίσιμη" κατάσταση.

Οι Αμερικανοί επενδυτές θα εστιάσουν αναπόφευκτα, στις συνέπειες που θα καταγραφούν στη συμπεριφορά των τίτλων των εταιρειών ενέργειας και ειδικότερα, πυρηνικής ενέργειας.

"Η καταστροφή μπορεί να αποδειχθεί μία σημαντική οπισθοχώρηση στην προοπτική της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας ως μία μορφή εναλλακτικής ενέργειας", σύμφωνα με τον Τζακ Άλμπιν, επικεφαλής των επενδυτικών χαρτοφυλακίων μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στο Σικάγο. Απομένει δε, όπως υποστηρίζει, να διαπιστωθεί το τελικό εύρος της αντίδρασης της αγοράς σε παρόμοια γεγονότα.

SHARE:

24Media Network