Ιαπωνία: Στις στάχτες το ιστορικό κάστρο Shurijo - Είχε καταστραφεί στη σφαγή της Οκινάουα

Το κάστρο έγινε μνημείο της UNESCO το 2000
Το κάστρο έγινε μνημείο της UNESCO το 2000 ASSOCIATED PRESS

Το 1992 είχε ανοίξει και πάλι τις πύλες του ενώ το 2000 μπήκε στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η μάχη της Οκινάουα ήταν μια από τις πιο βίαιες πράξεις του δράματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αμερικανικές απώλειες ανήλθαν σε 65.000 στρατιώτες ενώ ανάλογες απώλειες είχαν οι Ιάπωνες με 100.000 αμάχους να σκοτώνονται επίσης.

Από αυτούς, οι 24.000 ήταν ντόπιοι που εξαναγκάστηκαν να καταταγούν.

ADVERTISING

Στην Οκινάουα βρίσκεται και το ιστορικό κάστρο Shurijo, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το κάστρο παραδόθηκε χθες στις φλόγες. Η φωτιά στη Naha, την πρωτεύουσα της Οκινάουα, ξέσπασε από το εσωτερικό του κάστρου, όπως αναφέρει το Associated Press. Οι αιτίες δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ δεν υπάρχουν τραυματίες.

"Χάσαμε το ιστορικό μας σύμβολο", ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Mikiko Shiroma. Σοκαρισμένοι κάτοικοι μαζεύτηκαν στην περιοχή βλέποντας το κάστρο κυριολεκτικά να καταρρέει.

Πρόκειται άλλωστε για κάστρο που χρησιμοποιήθηκε ως βάση του βασιλείου Ryukyu από το 1429 μέχρι το 1879 και το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τη μάχη της Οκινάουα στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Οι διαδικασίες ανακατασκευής του είχαν πάρει 30 χρόνια, ωστόσο τώρα οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές.

Το κάστρο συμβόλιζε την προσπάθεια της Οκινάουα να αφήσει πίσω της τα σημάδια της φρίκης του πολέμου. Το 1992 είχε ανοίξει και πάλι τις πύλες του ενώ το 2000 μπήκε στη λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

SHARE:

24Media Network