Ιαπωνία: Στους τρεις οι νεκροί από τη φονική κατολίσθηση λάσπης

Ιαπωνία: Στους τρεις οι νεκροί από τη φονική κατολίσθηση λάσπης
Η πόλη Ατάμι στην Ιαπωνία που χτυπήθηκε από τη φονική κατολίσθιση λάσπης 2021 Eugene Hoshiko/AP Photo

Ξεκίνησαν ξανά οι έρευνες για τον εντοπισμό δεκάδων αγνοουμένων στην κεντρική Ιαπωνία, μετά την κατολίσθηση. Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών.

Συνεχίζοναι οι έρευνες νωρίς το πρωί της Δευτέρας (5/7) στην παραθαλάσσια πόλη Ατάμι, στην κεντρική Ιαπωνία, η οποία “χτυπήθηκε” το Σάββατο από γιγαντιαία, φονική κατολίσθηση λάσπης, την ίδια στιγμή που η αβεβαιότητα για την τύχη δεκάδων κατοίκων εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο αριθμός των νεκτρών που έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί έχει ανέλθει σε τρεις, όμως πρόκειται για προσωρινό απολογισμό, αφού οι καταστροφές ήταν τεράστιες.

Επίσημα, περίπου 20 άνθρωποι αγνοούνται, όμως, 48 ώρες μετά την τραγωδία, τοπικοί αξιωματούχοι δεν ήταν ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν την τύχη δεκάδων άλλων που βρίσκονταν στον τομέα την ώρα της καταστροφής.

«Προς το παρόν έχουμε επιβεβαιώσει πως 102 άνθρωποι είναι σώοι και ασφαλείς, ενώ συνεχίζουμε να επαληθεύουμε την ασφάλεια άλλων 113 από τους 215 κατοίκους που βρίσκονταν κατά τα φαινόμενα στη ζώνη που χτυπήθηκε από την κατολίσθηση», είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούκι Σουγκιγιάμα, τοπικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το βράδυ ο δήμαρχος της Ατάμι, ο Σακάε Σάιτο, διευκρίνισε ότι ο επίσημος απολογισμός των κάπου είκοσι αγνοουμένων είναι «αριθμός που βασίζεται στις πληροφορίες που είχαν φθάσει στον δήμο στο αρχικό στάδιο της καταστροφής» και άρα υπόκειται σε αναθεώρηση προς τα πάνω.

Περίπου 130 σπίτια και άλλα κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές όταν η γιγαντιαία κατολίσθηση λάσπης χτύπησε κατοικημένη ζώνη στην Ατάμι το Σάββατο το πρωί, αφήνοντας πίσω της σκηνικό καταστροφής.

«Οι έρευνες ξανάρχισαν» το πρωί της Δευτέρας στις 06:05 (τοπική ώρα· 00:05 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο κ. Σουγκιγιάμα, σημειώνοντας πως συμμετέχουν στην προσπάθεια σωστικά συνεργεία, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Στην Ατάμι, παραθαλάσσια πόλη στην πλαγιά βουνού, περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Τόκιο, σημειώθηκε βροχόπτωση 313 χιλιοστών μέσα σε 48 ώρες, όταν ο μέσος όρος της κατακρήμνισης όλο τον Ιούλιο δεν ξεπερνά τα 242 χιλιοστά.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμενόταν να συνεχιστούν σήμερα στη νομαρχία Σιζουόκα, όπου βρίσκεται η Ατάμι, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις.

Οδηγίες για την απομάκρυνση των κατοίκων από τις εστίες τους – που όμως δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα – αφορούν σήμερα 35.700 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στη νομαρχία Σιζουόκα.

Η καταστροφή σημειώθηκε ενώ η Ιαπωνία ετοιμάζεται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα