'Ηχητικοί πράκτορες' οδηγούν στο κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα

U.S. Marines raise the U.S. flag over the newly reopened embassy in Havana, Cuba. Friday, Aug. 14, 2015. U.S. Secretary of State John Kerry traveled to the Cuban capital to raise the U.S. flag and formally reopen the long-closed U.S. Embassy. Cuba and U.S. officially restored diplomatic relations July 20, as part of efforts to normalize ties between the former Cold War foes. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais,Pool)
U.S. Marines raise the U.S. flag over the newly reopened embassy in Havana, Cuba. Friday, Aug. 14, 2015. U.S. Secretary of State John Kerry traveled to the Cuban capital to raise the U.S. flag and formally reopen the long-closed U.S. Embassy. Cuba and U.S. officially restored diplomatic relations July 20, as part of efforts to normalize ties between the former Cold War foes. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais,Pool) AP

Τουλάχιστον 16 εργαζόμενοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα έχουν πέσει θύματα μυστηριωδών επιθέσεων με ηχητικά κύματα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα στην εξέταση του ενδεχομένου να αναστείλει τη λειτουργία της

Το ενδεχόμενο του κλεισίματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κούβα, έπειτα από τις μυστηριώδεις επιθέσεις με ηχητικά κύματα και με θύματα τουλάχιστον 16 εργαζόμενους, «βρίσκεται υπό εξέταση», έκανε γνωστό την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Είναι ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό, δεδομένων των σωματικών βλαβών που έχουν υποστεί ορισμένοι άνθρωποι. Κάποιοι εξ αυτών χρειάστηκε να επαναπατριστούν. Το εξετάζουμε» αυτό το ενδεχόμενο, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα να κλείσει η πρεσβεία, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα άνοιξε εκ νέου το 2015 υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κι έπειτα από ένα διάστημα 50 ετών όπου οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί.

Από τα τέλη του 2016, 16 Αμερικανοί που εργάζονται στην πρεσβεία άρχισαν να παραπονιούνται για συμπτώματα, όπως απώλεια ακοής, ημικρανίες και ναυτίες. Χρειάστηκε να υποβληθούν σε θεραπεία, ορισμένοι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αντίστοιχα συμπτώματα ανέφεραν διπλωματικοί υπάλληλοι της πρεσβείας του Καναδά στη νησί.

Αναφορές κάνουν λόγο για επίθεση με μυστική ηχητική συσκευή που μπορεί να έχει τα παραπάνω αποτελέσματα και να οδηγήσει σε κώφωση. Δεν γίνεται ωστόσο ξεκάθαρο αν τα συμπτώματα είναι μόνιμα ή παροδικά, ούτε υπάρχει ξεκάθαρη κατηγορία πως την ενέργεια αυτή αποδίδουν οι δύο χώρες στην Κούβα και το καθεστώς Κάστρο.

Από την πλευρά της η Αβάνα αρνείται κάθε κατηγορία. "Η Κούβα δεν επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει οιαδήποτε επίθεση σε βάρος διαπιστευμένων διπλωματών ή οικογενειών τους στην επικράτειά της" απάντησε το κουβανικό υπουργείο εξωτερικών. Ωστόσο, το περιστατικό οδήγησε τις ΗΠΑ να απαντήσουν με την απομάκρυνση δύο Κουβανών διπλωματών από την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο την 23η Μαΐου, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε αντίποινα και να απελάσει δύο Κουβανούς διπλωμάτες που εργάζονταν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Όπως μεταδίδει το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, τουλάχιστον 5 Καναδοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους έπεσαν επίσης θύματα αυτών των επιθέσεων με ηχητικά κύματα.

(Φωτό: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais,Pool)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Υποψίες ότι η Κούβα προκάλεσε βλάβες στο νευρικό σύστημα διπλωματών

Παιχνίδια κατασκόπων: Καναδοί και Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα χάνουν την ακοή τους

SHARE:

24Media Network