"Ιδιωτική" συνάντηση Μακρόν - Κόντε εν μέσω κόντρας για το μεταναστευτικό

"Ιδιωτική" συνάντηση Μακρόν - Κόντε εν μέσω κόντρας για το μεταναστευτικό
"Ιδιωτική" συνάντηση Μακρόν - Κόντε εν μέσω κόντρας για το μεταναστευτικό AP

Γαλλία και Ιταλία διανύουν περίοδο κρίσης στις σχέσεις τους μετά την άρνηση της τελευταίας να δεχτεί το πλοίο Aquarius με 600 μετανάστες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βατικανό.

"Πιστεύω έντονα ότι πρέπει να τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο και να επιδεικνύεται αμοιβαίος σεβασμός. Επομένως, όταν κάποιος επισκέπτεται τον πάπα, είναι σημαντικό να μην συγχέεται αυτό το γεγονός με μια επίσκεψη στις ιταλικές αρχές", είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αγία Έδρα.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι αυτή η συνάντηση του ζητήθηκε μετά την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, την Κυριακή. Επέμεινε ότι επρόκειτο για "ιδιωτική συνάντηση" και για αυτόν τον λόγο δεν συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα της επίσκεψής του. "Μετά τη συζήτησή μας την Κυριακή και πριν να ξαναβρεθούμε την Πέμπτη (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ), ανταλλάξαμε απόψεις για τα τρέχοντα θέματα και τα συμπεράσματα της προσεχούς συνόδου, για θέματα που συνδέονται με το μεταναστευτικό και την ευρωζώνη", πρόσθεσε.

Γαλλία και Ιταλία διανύουν περίοδο κρίσης στις σχέσεις τους μετά την υπόθεση του Aquarius, του πλοίου που είχε ναυλωθεί από γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση και μετέφερε περισσότερους από 600 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Ιταλία αρνήθηκε να δεχτεί στα λιμάνια της το πλοίο, με αποτέλεσμα ο Μακρόν να καταγγείλει "τον κυνισμό και την ανευθυνότητα" της ιταλικής κυβέρνησης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός του απάντησε ότι "δεν δέχεται υποκριτικά μαθήματα από χώρες που προτίμησαν να στρέψουν αλλού το βλέμμα" στη μεταναστευτική κρίση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία, Γαλλία, Μακρόν, Μεταναστευτικό, Μετανάστες, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Ευρωπαϊκή λύση" στον ορίζοντα για τους 230 μετανάστες του Lifeline

Κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Σύγκρουση Μακρόν-Σαλβίνι για το προσφυγικό

ADVERTISING

SHARE: