Υεμένη: Οι Χούτι στέλνουν σε κέντρο επανεκπαίδευσης 64 παιδιά – στρατιώτες

Υεμένη: Οι Χούτι στέλνουν σε κέντρο επανεκπαίδευσης 64 παιδιά – στρατιώτες
Στρατιώτες στην Υεμένη. AP

Η ανακοίνωση των ανταρτών Χούτι για την τύχη των παιδιών που αιχμαλωτίστηκαν πρόσφατα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μετέφεραν 64 παιδιά στρατιώτες, τα οποία αιχμαλώτισαν στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, σε κέντρο επανεκπαίδευσης και κοινωνικής επανένταξης στην πρωτεύουσα Σανάα.

«Τα παιδιά αυτά αιχμαλωτίστηκαν στο μέτωπο του πολέμου» όπου μάχονταν μαζί με τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο Άμπντελ Κάντερ αλ Μουρτάντα επικεφαλής της επιτροπής αιχμαλώτων πολέμου των Χούτι.

Υποστηριζόμενοι από το Ιράν οι αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης και πολλές περιοχές της το 2014, προκαλώντας την επέμβαση τον Μάρτιο του 2015 ενός αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία ο οποίος στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Μουρτάντα κατηγόρησε την κυβέρνηση και «τις επιτιθέμενες χώρες», μια αναφορά στον συνασπισμό, ότι στρατολόγησαν τα παιδιά αυτά και τα έστειλαν στο μέτωπο. Τα παιδιά, όλα τους ανήλικα σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ, είναι υπό την προστασία μιας κοινωνικής υπηρεσίας των Χούτι η οποία θα ασχοληθεί «με την επανένταξή τους στην κοινωνία», πρόσθεσε ο Μουρτάντα.

Η εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη Σάρα Μπεϊσόλοου Νιάντι χαιρέτισε την κίνηση αυτή. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απελευθέρωση σήμερα στη Σανάα από την Ανσαρουλάχ (σ.σ. τους Χούτι) 64 παιδιών που είχαν αιχμαλωτιστεί στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων», έγραψε στο Twitter. «Ελπίζω το μέτρο αυτό να οδηγήσει στην υπογραφή από την Ανσαρουλάχ του σχεδίου δράσης που έχει στόχο τον τερματισμό της στρατολόγησης παιδιών», συνέχισε η Νιάντι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα