Υεμένη: Πώς οι Χούθι θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένοι από το σφυροκόπημα της Δύσης

Διαβάζεται σε 4'
Υεμένη: Πώς οι Χούθι θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένοι από το σφυροκόπημα της Δύσης
AP Photo/Hani Mohammed

Είναι επαρκή τα πλήγματα από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία να σταματήσουν τη δράση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα; Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε το αντίθετο.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν στόχους των Χούθι  στην Υεμένη, σε μία ειδική επιχείρηση-απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι αντάρτες το προηγούμενο διάστημα σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Ρίσι Σούνακ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενέργεια χωρών τους, την οποία έκριναν ως “αναγκαία”, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε πως “δεν θα διστάσει να διατάξει κι άλλα μέτρα αν κρίνει πως είναι απαραίτητο”.

Αρκούν οι βομβαρδισμοί για να τους σταματήσουν;

Οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη έχουν προκαλέσει ανησυχία για μεγάλη ανάφλεξη και επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ -με βάση την πρώτη αντίδραση των Χούθι τουλάχιστον, δεν φαίνονται ικανοί να αποθαρρύνουν και να ανακόψουν τη δράση τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

“Στόχος μας ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του εκπροσώπου τους Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ.

Σε απάντηση σε τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της να σταματήσουν τη δραστηριότητα της Ερυθράς Θάλασσας την περασμένη εβδομάδα, οι Χούθι πραγματοποίησαν μια τεράστια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, όπου σε εμπρηστικές τους ομιλίες, ηγετικά πρόσωπα της ομάδας δήλωναν έτοιμα για κλιμάκωση.

“Δεν νομίζω ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ σε στόχους των Χούθι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους Χούτι”, είναι η χαρακτηριστική εκτίμηση του Ράιμαν αλ-Χαμντάνι, ερευνητή στην ομάδα ARK και πρώην συνεργάτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Μάλιστα, θα μπορούσαν ακόμη και να τους ευνοήσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και ερευνητών.

Η απήχηση στην Υεμένη και οι περιφερειακές συμμαχίες

Εντός της Υεμένης, οι αντάρτες φαίνονται να έχουν τον έλεγχο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του στενού Μπαμπ αλ-Μάντεμπ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα, και προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και των εγχώριων συμμάχων της.

Οι ενέργειες της ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με τα μηνύματα υποστήριξης στον λαό της Γάζας, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους ανθρώπους της Υεμένης, ενισχύοντας τη στρατολόγηση και την κινητοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι αναχαιτίζουν πλοία ή ισραηλινής ιδιοκτησίας ή με προορισμό το Ισραήλ που περνούν από το στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ για να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει τουλάχιστον επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. 

Την ίδια ώρα, η υποστήριξη των Χούθι στη Χαμάς και η εχθρική στάση τους απέναντι στο Ισραήλ αποδεικνύεται δημοφιλής σε αραβικούς πληθυσμούς. Μέχρι σήμερα, έχουν αντλήσει υποστήριξη από το Ιράν, μαζί με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και ένα δίκτυο πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις να τους ευνοήσουν, λόγω των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Είναι χαρακτηριστικό πως βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με τη γειτονική χώρα για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, πράγμα που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Al Jazeera, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Σαουδάραβες επιθυμούν να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην Υεμένη και τον περασμένο Δεκέμβριο το Ριάντ προέτρεψε τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Μάλιστα, επανέλαβαν ακόμη πιο σθεναρά αυτό το μήνυμα μετά τους βομβαρδισμούς από ΗΠΑ και Βρετανία στην Υεμένη.

Δεδομένου, άλλωστε, ότι η αστάθεια στην περιοχή δεν ευνοεί τη χώρα, δεν αποκλείεται να αναγνωρίσει τους Χούθι, που αποτελεί και βασική τους επιδίωξη για να εδραιώσουν την εξουσία τους στην Υεμένη.

Όσο για τη σχέση τους με το Ιράν; Οι αναλυτές λένε ότι η ομάδα δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με τη χώρα, αφού δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν εκ νέου τις περιφερειακές τους συμμαχίες. “Θα είναι καλύτερο για αυτούς να είναι κοντά στους Σαουδάραβες”, ήταν η εκτίμηση του αλ-Χαμντάνι στο Al Jazeera, ο οποίος υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο “βασιζόμενοι στους οικονομικούς πόρους της Σαουδικής Αραβίας” αντί να εξαρτώνται από το Ιράν για όπλα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα