Independent: “Η ακροδεξιά απειλεί με μόλυνση την Ευρώπη”

default image

Διαβάστε τι αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent, για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και γενικά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Την ανησυχία τους για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε Ελλάδα και Γαλλία εκφράζουν σε άρθρα τους Βρετανοί δημοσιογράφοι.

Σε άρθρο της Independent, ο δημοσιογράφος Πίτερ Πόπαμ κάνει λόγο για “κίνδυνο μόλυνσης της πολιτικής ζωής σε όλη την Ευρώπη”, σημειώνοντας πως ακροδεξιά κόμματα αναδεικνύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, απειλώντας να αποκτήσουν πολιτική εξουσία ή να παίξουν τον δικό τους ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

“Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι ένας ξεκάθαρος οπαδός του Αδόλφου Χίτλερ, τον οποίο έχει αποκαλέσει ως “μια μεγάλη προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας, ενώ υιοθετεί τον ναζιστικό χαιρετισμό και μια παραλλαγμένη εκδοχή της σβάστικας ως το έμβλημα του κόμματος του”, γράφει.

“Παρόλο που απέχει έτη φωτός από την κατάληψη θέσεων εξουσίας, η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταφέρει κάτι εξίσου επικίνδυνο, να μολύνει, σε ιδεολογικό επίπεδο, τα κόμματα που θα βρίσκονται στην εξουσία”, προσθέτει.

Ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα της Φινλανδίας, τους “Αληθινούς Φινλανδούς”, καθώς και στο ακροδεξιό κόμμα “Τζομπίκ”, στην Ουγγαρία, που συχνά πυκνά επιδίδεται σε αντισημιτικές και ξενοφοβικές ρητορικές, στρέφοντας τα εθνικιστικά του βέλη κυρίως εναντίον των τσιγγάνικων πληθυσμών Ρομά.

“Το μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι πως κανένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα αυτά κόμματα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διαμορφώσει μια είδους συμμαχία με κάποιον από τους ομοϊδεάτες του εκτός της επικράτειας τους”, καταλήγει.

Guardian: Σοκ η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Σε άλλο άρθρο βρετανικής εφημερίδας, δημοσιεύτηκε εκτενές άρθρο για την πολιτική επιτυχία του κ. Μιχαλολιάκου, με αναφορά στις πεποιθήσεις της Χρυσής Αυγής.

“Με σήμα μία ελληνική εκδοχή της σβάστικας και συνοδεία νεαρών τραμπούκων με κοντοκουρεμένα μαλλιά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος γιόρτασε με μια απειλή την πολιτική του επιτυχία”, αναφέρει σε άρθρο του η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την είσοδο την Χρυσής Αυγής στη Βουλή “σοκ” και σημειώνει, πως “τη στιγμή που αυξάνεται η ακροδεξιά, ο ξενοφοβικός λαϊκισμός σε όλη την Ευρώπη, κάποια κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή είναι τόσο πωρωμένα με την υιοθέτηση της απειλής, του εκφοβισμού και τους υπαινιγμούς για χρήση βίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα