Ινδία: Αστυνομικοί αποτέφρωσαν σορό θύματος ομαδικού βιασμού, παρά την θέληση της οικογένειας

Γυναίκες διαμαρτύρονται, καθώς η Ινδική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα (Αύγουστος 2019). Η φωτογραφία έχει κερδίσει Πούλιτζερ.
Γυναίκες διαμαρτύρονται, καθώς η Ινδική αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα (Αύγουστος 2019). Η φωτογραφία έχει κερδίσει Πούλιτζερ. AP

Η αστυνομία της Ινδίας κατηγορείται από την οικογένεια του θύματος, ότι την αποτέφρωσαν παρά την θέλησή τους. Η 19χρονη ανήκει στην χαμηλότερη κάστα της Ινδίας και ο βίαιος θάνατός της από τέσσερις άνδρες ανώτερης κάστας έχει προκαλέσει κύμα οργής στην χώρα.

Η αστυνομία της Ινδίας κατηγορήθηκε σήμερα ότι αποτέφρωσε, παρά τη θέληση της οικογένειάς της, τη σορό μιας νεαρής γυναίκας η οποία πέθανε χθες, 29 Σεπτεμβρίου, εβδομάδες αφού έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού.

Η 19χρονη κοπέλα ανήκε στους «ντάλιτ», που παλαιότερα ονομάζονταν «ανέγγιχτοι» και είναι η χαμηλότερη κάστα στην Ινδία.

Δέχθηκε επίθεση και βιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου από τέσσερις άνδρες ανώτατης κάστας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Πέθανε χθες στο νοσοκομείο του Νέου Δελχί όπου νοσηλευόταν, ενώ οι τέσσερις άνδρες έχουν συλληφθεί.

Η υπόθεση προκάλεσε οργή στην Ινδία και αγανάκτηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία σημειώθηκαν εξάλλου σήμερα στο Νέο Δελχί και σε άλλες πόλεις της Ινδίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση γκλομπ για να απωθήσει τους οργισμένους διαδηλωτές στην περιοχή Χατράς, από όπου καταγόταν το θύμα. Εξάλλου συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας σημειώθηκαν στο Νέο Δελχί, ενώ στην Καλκούτα διαδηλωτές έκαψαν πορτρέτο του Γιόγκι Αντιτιανάτ, πρωθυπουργού του Ουτάρ Πραντές που είναι επίσης σκληροπυρηνικός ινδουιστής ιερωμένος.

Συγκέντρωση εις μνήμην μαθήτριας που βιάστηκε σε σχολικό λεωφορείο, Νέο Δελχί, 2014.
Συγκέντρωση εις μνήμην μαθήτριας που βιάστηκε σε σχολικό λεωφορείο, Νέο Δελχί, 2014. AP

Ήδη χθες το βράδυ ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και εκατοντάδων διαδηλωτών μπροστά από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η νεαρή πριν την αναχώρηση της σορού της για τη γενέτειρά της.

Η οικογένειά της κατήγγειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η σορός της κοπέλας κατασχέθηκε από την αστυνομία, παρά την αντίσταση που προέβαλαν συγγενείς της και συγχωριανοί της, και αποτεφρώθηκε στη διάρκεια της νύκτας.

«Τους παρακαλέσαμε να μας αφήσουν να μεταφέρουμε τη σορό στο εσωτερικό του σπιτιού για μία τελευταία φορά, όμως δεν μας άκουσαν», κατήγγειλε ο αδελφός της στην εφημερίδα Indian Express.

Ο διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Βίκραντ Βιρ διέψευσε τις κατηγορίες και διαβεβαίωσε ότι η αποτέφρωση έγινε με την έγκριση της οικογένειας.

Η κοπέλα είχε εξαφανιστεί αφού είχε πάει στα χωράφια. Εντοπίστηκε μέσα σε μια λίμνη αίματος, έχοντας μείνει παράλυτη από τα τραύματα που είχε υποστεί στον λαιμό και τη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακτιβίστριες ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών, κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας για τον βίαιο θάνατο από ομαδικό βιασμό μίας 23χρονης, Νέο Δελχί, 2014.
Ακτιβίστριες ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών, κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας για τον βίαιο θάνατο από ομαδικό βιασμό μίας 23χρονης, Νέο Δελχί, 2014. AP

Κατά μέσο όρο 87 βιασμοί αναφέρονταν κάθε ημέρα το 2019 στην Ινδία, ενώ τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί βιασμοί δεν καταγγέλλονται.

Το Ουτάρ Πραντές θεωρείται το λιγότερο ασφαλές κρατίδιο της Ινδίας για τις γυναίκες.


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ινδία, Αστυνομία
SHARE: