Ινδία – Μπανγκλαντές: Προετοιμάζονται για σούπερ κυκλώνα εν μέσω πανδημίας

Ινδία – Μπανγκλαντές: Προετοιμάζονται για σούπερ κυκλώνα εν μέσω πανδημίας
Ινδία: Προετοιμασίες για τον κυκλώνα. AP

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους, καθώς η Ινδία και το Μπανγκλαντές προετοιμάζονται για την έλευση σούπερ κυκλώνα.

Οι αρχές στην ανατολική Ινδία και το Μπανγκλαντές δίνουν μάχη με τον χρόνο σήμερα για να απομακρύνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες μακριά από τις ακτές, που ανάμενεται να πληγούν από έναν σούπερ κυκλώνα, μια επιχείρηση που περιπλέκεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις σφοδρότερες καταιγίδες εδώ και μία δεκαετία, καθώς ο σούπερ κυκλώνας Αμφάν, ισχύος της κατηγορίας 5, αναμένεται να πλήξει τις ακτές αργά αύριο.

«Έχουμε στη διάθεσή μας περίπου 6 ώρες για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από τα σπίτια τους και επιπλέον πρέπει να τηρούμε και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης» είπε στο Ρόιτερς, ο αξιωματούχος της αρχής διαχείρισης κρίσεων Σ.Τζ.Ράι.

Οι αρχές στις πολιτείες Οντίσα και Δυτική Βεγγάλη απομακρύνουν τις οικογένειες σε περισσότερα από 1.000 καταφύγια και άρον άρον αναπροσαρμόζουν τις εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί στο πλαίσιο της καραντίνας, λίγο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εναντίον του ιού, που μόλυνε πάνω από 10.000 ανθρώπους και σκότωσε 3.163.

Στο γειτονικό Μπανγκλαντές, όπου ο κυκλώνας αναμένεται να προκαλέσει τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 15 ετών, οι αρχές μεταφέρουν τους πολίτες σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο, προτρέποντάς τους πάντα για τη χρήση μάσκας ενάντια στη νόσο Covid-19, που έχει προκαλέσει 20.995 κρούσματα και 314 θανάτους.

«Λάβαμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να φοράνε μάσκες» είπε ο Εμανούρ Ράχμαν, υφυπουργός Διαχείρισης Καταστροφών, προσθέτοντας ότι 12.000 καταφύγια έχουν στηθεί για τη φιλοξενία 5 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο κυκλώνας, που συνοδεύεται από ανέμους έως 160 χλμ/ώρα, αναμένεται να προκαλέσει θαλασσοταραχή, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα