Ινδία: Εκλογική ήττα για τον Ναρέντρα Μόντι σε ομόσπονδο κράτος-κλειδί

Ινδία: Εκλογική ήττα για τον Ναρέντρα Μόντι σε ομόσπονδο κράτος-κλειδί
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι AP

Ήττα για την εθνικιστική ινδουιστική παράταξη του πρωθυπουργού της Ινδίας, στην Δυτική Βεγγάλη

Η εθνικιστική ινδουιστική παράταξη του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, το Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), υπέστη εκλογική ήττα χθες Κυριακή στη Δυτική Βεγγάλη, ομόσπονδο κράτος-κλειδί 90 εκατομμυρίων κατοίκων, έπειτα από τις τοπικές εκλογές στις οποίες δόθηκε σκληρή μάχη και καταγράφηκαν αρκετά βίαια επεισόδια.

Με βάση τα αποτελέσματα το αντίπαλο Κογκρέσο Τρίναμουλ (TMC) υπό την Μάματα Μπάνερτζι οδεύει σε νίκη και η ίδια σε τρίτη θητεία στο αξίωμα της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

Χιλιάδες υποστηρικτές του TMC βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, παρά την απαγόρευση των εορτασμών εξαιτίας της εκρηκτικής εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα.

«Η νίκη αυτή έσωσε την ανθρωπότητα, τον ινδικό λαό. Είναι νίκη της Ινδίας», είπε η κυρία Μπάνερτζι, σφοδρή επικρίτρια του κ. Μόντι, σε ομιλία της χθες.

Συνολικά κάπου 175 εκατομμύρια πολίτες σε πέντε ομόσπονδα κράτη της Ινδίας κλήθηκαν στις κάλπες τον περασμένο μήνα: στη Δυτική Βεγγάλη (ανατολικά), στο Ασάμ (βορειοανατολικά), στο Ταμίλ Ναντού (νοτιοανατολικά), στην Κεράλα (νοτιοδυτικά) και στο Πούντουτσερι (νοτιοανατολικά).

Στη Δυτική Βεγγάλη, ο Ναρέντρα Μόντι και ο στενός του συνεργάτης Αμίτ Σα συμμετείχαν πολύ ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να αποσπάσουν την εξουσία από την κυρία Μπάνερτζι, η οποία κυριαρχεί στο ομόσπονδο κράτος αυτό από το 2011. Οργανώθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις του BJP, με τη συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του εθνικιστικού ινδουιστικού κόμματος.

Στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων αποδίδεται εν μέρει η έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ινδία.

Στο ομόσπονδο κράτος Ασάμ, το BJP διατηρήθηκε στην εξουσία.

Στο Πούντουτσερι, το BJP, που είχε σκοπό να αυξήσει την επιρροή του στο νότιο τμήμα της χώρας, αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση χάρη σε μια συμμαχία.

Στο Ταμίλ Ναντού, ο Μ.Κ. Στάλιν οδήγησε το κόμμα του, το Ντράβιντα Μουνέτρα Καζαγκάμ (DMK), στην εξουσία, θριαμβεύοντας επί της συμμαχίας που κυβερνούσε, με την οποία ήταν σύμμαχο το BJP.

Στην Κεράλα, όπου το κυβερνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο κόμμα δεν έχει ως εδώ παρά ήσσονα ρόλο, μια συμμαχία της αριστεράς υπό το κόμμα του Κογκρέσου παρέμεινε στην εξουσία επικρατώντας άνετα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα