Ινδονησία: Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ

Διαβάζεται σε 4'
Ινδονησία: Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ
AP

Θαμμένη για τρεις ημέρες κάτω από τα κατεστραμμένα τοιχώματα από μπαμπού του σπιτιού της, έμεινε μια 84χρονη στην Ινδονησία, έπειτα από τον φονικό σεισμό.

Νέος σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη στην περιοχή Φλόρες της Ινδονησίας, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Όπως ανακοίνωσε το EMSC, η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό στους σχετικά επιφανειακούς.

Σεισμός στην Ινδονησία
Σεισμός στην Ινδονησία (AP Photo/Firdia Lisnawati)

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για θύματα ή σημαντικές υλικές ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Από το Σάββατο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 3.000 μετασεισμοί, τουλάχιστον 86 από τους οποίους ήταν αρκετά ισχυροί ώστε να γίνουν αισθητοί από τους κατοίκους, σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία της Ινδονησίας.

Οι συνεχείς δονήσεις έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να φοβούνται να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους.

Ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας, υποστράτηγος Rudi Darmoko, δήλωσε ότι οι εκτοπισμένες κοινότητες έχουν υποστεί σοβαρό ψυχολογικό τραύμα από την καταστροφή.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο σωματικούς τραυματισμούς, αλλά αντιμετωπίζουν και προβλήματα ψυχικής υγείας που δεν πρέπει να αγνοήσουμε, ιδιαίτερα στα παιδιά», είπε.

Ινδονησία: 84χρονη βρέθηκε ζωντανή στα συντρίμμια τρεις ημέρες μετά

Σημειώνεται πως μια 84χρονη γυναίκα εντοπίστηκε ζωντανή μέσα στα ισοπεδωμένα ερείπια του σπιτιού της, τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την ανατολική Ινδονησία, επιβεβαίωσαν οι αρχές.

Ο σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στα ανοικτά του νησιού Φλόρες στην Ινδονησία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 73 άνθρωποι, περισσότεροι από 900 να τραυματιστούν και σχεδόν 60.000 να εκτοπιστούν.

Η κατολίσθηση που προκλήθηκε από τον σεισμό απέκλεισε την πρόσβαση στο χωριό Νιτούνγκλεα, όπου ζούσε η 84χρονη Paulina Pobi. Η ηλικιωμένη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη για τρεις ημέρες κάτω από τα κατεστραμμένα τοιχώματα από μπαμπού του σπιτιού της, μέχρι την Τρίτη.

AP

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής Σίκα, Bambang Supeno, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η γυναίκα απομακρύνθηκε με ασφάλεια και μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για περίθαλψη.

«Επειδή ήταν παράλυτη, δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε να μιλήσει, γι’ αυτό η οικογένειά της κατάφερε να τη βρει μόλις την τέταρτη ημέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας άλλος τοπικός αξιωματούχος, ο Rudolfus Riba.

«Είναι σε καλή κατάσταση· δεν είχε κανέναν απολύτως τραυματισμό. Ήταν απλώς λίγο αδύναμη επειδή δεν είχε φάει ούτε πιει τίποτα για μέρες».

«Μοιάζει εξωπραγματικό, σχεδόν σαν θαύμα».

Τα καταστήματα τροφίμων, τα πρατήρια καυσίμων και άλλα καταστήματα στο νησί έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, όμως οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι συντρίμμια και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ψάχνουν στα ερείπια για πιθανά θύματα.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι 398 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταξύ άλλων τρόφιμα, σκηνές, καταλύματα για εκτοπισμένους και δωρεές πολιτών, έχουν μεταφερθεί στις πληγείσες κοινότητες.

AP

Ωστόσο, η διανομή της βοήθειας έχει καθυστερήσει λόγω του ορεινού εδάφους της Φλόρες και των δρόμων που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος. Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τη χρήση στρατιωτικών αεροσκαφών, πλοίων και προσωπικού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης στις απομακρυσμένες περιοχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, Berton Panjaitan.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα