ΗΠΑ: Ανοιχτό ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ο Τραμπ για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές

President Donald Trump gives a thumbs up to members of the media as he walks across the South Lawn as he arrives at the White House in Washington, Sunday, Jan. 7, 2018, after traveling from Camp David, Md. (AP Photo/Andrew Harnik)
President Donald Trump gives a thumbs up to members of the media as he walks across the South Lawn as he arrives at the White House in Washington, Sunday, Jan. 7, 2018, after traveling from Camp David, Md. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Ο ειδικός εισαγγελέας δημιουργεί νέο "πονοκέφαλο" στον Αμερικανό πρόεδρο στην περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια πρωτοφανής απόφαση

Μια προκαταρκτική συζήτηση έχει ξεκινήσει με αντικείμενο την πιθανή κατάθεση του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την υποτιθέμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση το NBC μετέδωσε ότι δικηγόροι του Τραμπ συναντήθηκαν με εκπροσώπους του γραφείου του Μιούλερ στα τέλη Δεκεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα. Οι συζητήσεις αυτές αφορούσαν την πιθανή τοποθεσία και τη διάρκεια της κατάθεσης αλλά και τη μορφή που θα έχει αυτή: για παράδειγμα, αν θα δοθούν γραπτές απαντήσεις αντί για μια επίσημη ενώπιος ενωπίω συζήτηση.

ADVERTISING

Ο Μιούλερ έχει διοριστεί για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς περί ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές και την ενδεχόμενη αθέμιτη σύμπραξη με το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα παρενέβη στις εκλογές για να βοηθήσει τον Τραμπ να τις κερδίσει. Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ είπε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC News ότι αναμένει πως ο Μιούλερ θα προσπαθήσει να συζητήσει με τον πρόεδο αυτοπροσώπως. "Προβλέπω ότι θα πάρει κατάθεση από τον πρόεδρο ενώπιος ενωπίω" είπε ο Μπλούμενταλ που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Η Επιτροπή αυτή διεξάγει επίσης μια ξεχωριστή έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές.

Η έρευνα του Μιούλερ μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε δύο πρώην συνεργάτες του Τραμπ, τον πρώην σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλο, που έχουν δηλώσει ένοχοι για ψευδή κατάθεση στο FBI. Άλλοι δύο πρώην σύμβουλοι, ο Πολ Μάναφορτ και ο Ρίτσαρντ Γκέιτς, έχουν διωχθεί αλλά δηλώνουν αθώοι.

Ο δικηγόρος του Τραμπ Τάι Κομπ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επικοινωνία του με το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα και ότι "συνεχίζει την πλήρη συνεργασία του (με την υπηρεσία αυτή) προκειμένου να διευκολύνει" την εξαγωγή συμπερασμάτων το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του γραφείου του Μιούλερ, Πίτερ Καρ, απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ότι ο ίδιος δεν είναι υπό έρευνα. Όταν ρωτήθηκε, το Σάββατο, αν θα μιλήσει στην ομάδα του Μιούλερ, είπε ότι θα το έκανε. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το επιτελείο του. "Δεν υπήρξε σύμπραξη. Δεν υπήρξε έγκλημα" είπε στους δημοσιογράφους στο Καμπ Ντέιβιντ.

Φωτό: AP Photo/Andrew Harnik

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κυκλοφόρησε το βιβλίο για τον Ντόναλντ Τραμπ που βάζει φωτιά στον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Μήνυση κατέθεσε ο Μάναφορτ κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Στιβ Μπάνον κατηγορεί το γιο του Τραμπ για προδοσία

ΗΠΑ: Η έρευνα για το Russiagate ξεκίνησε μετά από πληροφορίες των αυστραλιανών αρχών

ΗΠΑ: Απόρρητη κατάθεση του αναπληρωτή διευθυντή του FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τη Ρωσία

SHARE:

24Media Network