ΗΠΑ: Επισκέπτρια γκαλερί έσπασε γλυπτό “Balloon Dog” του καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς

ΗΠΑ: Επισκέπτρια γκαλερί έσπασε γλυπτό “Balloon Dog” του καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς
Ο Τζεφ Κουνς με το εμβληματικό γλυπτό "Ballon Dog" Charles Rex Arbogast/AP Photo

Χίλια κομμάτια έκανε ένα από τα γλυπτά "Balloon Dog" του καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς, αξίας 42.000 δολαρίων, μία επισκέπτρια γκαλερί στο Μαϊάμι που σημειωτέον είναι και συλλέκτρια έργων τέχνης.

Τις επιγραφές “Παρακαλώ μην αγγίζετε” που πάντα κατέχουν περίοπτη θέση σε μουσεία και γκαλερί φαίνεται πως αγνόησε μία επισκέπτρια, η οποία άγγιξε ένα από τα εμβληματικά γλυπτά “balloon dog” -των σκύλων που μοιάζουν να είναι φτιαγμένα από μπαλόνι- του καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς (Jeff Koons) με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει.

Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια της έναρξης μίας έκθεσης σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όταν η γυναίκα, σύμφωνα με όσα ανέφεραν παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, χτύπησε το γλυπτό με το δάχτυλό της ρίχνοντάς το από το βάθρο του.

Όπως ανέφερε ο καλλιτέχνης Στίβεν Γκάμσον μιλώντας στην Miami Herald, στην αρχή νόμιζε πως η πτώση ήταν μέρος της έκθεσης του συγκεκριμένου έργου, ωστόσο αμέσως συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για ατύχημα, παρομοιάζοντάς το μάλιστα με ένα τροχαίο, το οποίο σοκάρει όποιον τύχει να το δει και συγκεντρώνει αμέσως πλήθος κόσμου γύρω του.

Για καλή τύχη της γυναίκας, η οποία είναι και συλλέκτρια έργων τέχνης, το έργο καλύπτεται από ασφάλιση, είπε ο Bénédicte Caluch, σύμβουλος τέχνης στις γκαλερί Bel-Air Fine Art που αντιπροσωπεύουν το γλυπτό.

Η ζωή σταμάτησε για 15 λεπτά“, είπε στους New York Times ο Cédric Boero, ο οποίος εργάζεται επίσης για τις γκαλερί Bel-Air Fine Art. Πρόσθεσε ότι ένας συνάδελφος μίλησε στη γυναίκα, η οποία είπε ότι “λυπάται πολύ” και ότι “απλώς ήθελε να εξαφανιστεί”.

Το γλυπτό ήταν μέρος μιας περιορισμένης έκδοσης που έχει πλέον συρρικνωθεί από 799 σε 798 έργα, ενώ παρά το γεγονός ότι έχει θρυμματιστεί σε χιλιάδες κομμάτια, εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά του.

Ο ίδιος ο Τζεφ Κουνς δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το περιστατικό.

Η γκάμα των γλυπτών του “Balloon Dog” είναι από τα πιο εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης και έχουν πουληθεί για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Το ύψος τους ποικίλει, με τα μεγαλύτερα να φτάνουν τα τρία μέτρα, ωστόσο το συγκεκριμένο ήταν “κουτάβι”, με ύψος 40 εκατοστά.

Σημειώνεται ότι το 2019 ο Κουνς έγραψε ιστορία όταν το γλυπτό του, ένα κουνέλι, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 91,1 εκατομμύρια δολάρια (71 εκατομμύρια λίρες) – την υψηλότερη τιμή πώλησης ποτέ για έναν εν ζωή καλλιτέχνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα