ΗΠΑ: Επισκοπή κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για να αποζημιώσει θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων

ΗΠΑ: Επισκοπή κατέθεσε αίτηση πτώχευσης για να αποζημιώσει θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων

Το συνολικό ποσό με το οποίο θα αποζημιωθούν τα 72 θύματα θα καθοριστεί μετά από διαπραγμάτευση των δύο πλευρών.

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή της Μοντάνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγους μήνες πριν έρθει αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για υπόθεση παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Την ανακοίνωση έκαναν οι δικηγόροι της επισκοπής.

Η Επισκοπή του Γκρέιτ Φολς-Μπίλινγκς κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνα προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από το συμβιβασμό για δεκάδες υποθέσεις παιδικών σεξουαλικών κακοποιήσεων από τη δεκαετία του 50’ μέχρι τη δεκαετία του 90’, όπως ανέφεραν σε χωριστές δηλώσεις τους οι δικηγόροι 72 θυμάτων και της Επισκοπής.

Τουλάχιστον ακόμα 15 αμερικανικές καθολικές περιφέρειες και θρησκευτικά τάγματα έχουν καταφύγει στο Άρθρο 11, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους, εξαιτίας σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης που ξέσπασαν το 2002. Η δεύτερη Καθολική Επισκοπή της Μοντάνα έκανε αίτηση πτώχευσης το 2012 προκειμένου να μπορέσει διευθετήσει υποθέσεις που πηγάζουν από παρόμοιες υποθέσεις.

Αν γίνει δεκτό το αίτημα από το δικαστή, η Επισκοπή του Γκρέιτ Φολς-Μπίλινγκς θα ήταν σε θέση να συνεισφέρει στη δημιουργία ταμείου για την αποζημίωση θυμάτων, αναφέρει η Επισκοπή σε ανακοίνωσή της. Το συνολικό ποσό με το οποίο θα αποζημιωθούν τα θύματα θα καθοριστεί μετά από διαπραγμάτευση των δύο πλευρών.

Ο Επίσκοπος του Γκρέιτ Φολς-Μπίλινγκς Μάικλ Γουάρφελ δήλωσε ότι αισθάνεται «βαθιά λύπη» για την κακοποίηση και εξέφρασε «ειλικρινείς απολογίες» στα θύματα.

(Φωτογραφία: AP Photo / Luis Hidalgo, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE: