ΗΠΑ: Έστειλαν κατά λάθος ενεργό βάκιλλο του άνθρακα σε εργαστήρια

ΗΠΑ: Έστειλαν κατά λάθος ενεργό βάκιλλο του άνθρακα σε εργαστήρια

Σάλος έχει ξεσπάσει στο Πεντάγωνο μετά τη λανθασμένη αποστολή ενεργού βακίλλου του άνθρακα από στρατιωτική βάση στα εργαστήρια εννέα πολιτειών και τη Νότιο Κορέα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Μια στρατιωτική εγκατάσταση στην πολιτεία Γιούτα έστειλε κατά λάθος ενεργά δείγματα βάκιλλων του άνθρακα σε ιδιωτικά εργαστήρια σε εννιά πολιτείες των ΗΠΑ, είπε το Πεντάγωνο χθες, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπήρχαν γνωστές μολύνσεις ή κίνδυνος για το δημόσιο.

Τα δείγματα ήταν προγραμματισμένα να σταλούν σε εργαστήρια σε ανενεργή μορφή ως μέρος των προσπαθειών του αμερικανικού στρατού να κατασκευάσουν ένα δοκιμαστικό που να χρησιμοποιείται επιτόπου για ανίχνευση βιολογικών απειλών στο περιβάλλον, είπε το Πεντάγωνο.

"Σε μια προσπάθεια μέγιστης προσοχής, (το Πεντάγωνο) έχει αναστείλει τις αποστολές του υλικού αυτού από τα εργαστήριά του ώσπου να τελειώσει η έρευνα", είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στηβ Ουόρεν.

ΗΠΑ: Έστειλαν κατά λάθος ενεργό βάκιλλο του άνθρακα σε εργαστήρια

Δεν διευκρινίστηκε αν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια είχαν υποβληθεί σε προληπτική θεραπεία.

Παρόμοιο γεγονός είχε συμβεί πριν από 11 μήνες όταν το κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ στην Ατλάντα είχε στείλει κατά λάθος δείγματα ενεργού άνθρακα, αντί κατεστραμμένου, σε παράρτημα που δεν ήταν εξουσιοδοτημένο να χειριστεί ενεργά δείγματα, εκθέτοντας δεκάδες υπαλλήλους σε κίνδυνο. Οι υπάλληλοι είχαν υποβληθεί σε εμβολιασμούς κατά του άνθρακα και προληπτική θεραπεία με αντιβίωση, και δεν αρρώστησε κανείς.

Το πρόσφατο δείγμα είχε σταλεί την Παρασκευή από την Γιούτα σε εργαστήρια στις πολιτείες Μέριλαντ, Τέξας, Ουισκόνσιν, Ντέλαγουερ, Νιού Τζέρσεϋ, Τενεσή, Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια και Βιρτζίνια, είπε στέλεχος του Πενταγώνου.

Όσον αφορά τη Νότιο Κορέα, το Πεντάγωνο είπε χθες ότι ένα δείγμα ενεργού βάκιλλου του άνθρακα εστάλη και σε αμερικανική βάση στη Νότιο Κορέα, αλλά κανένα άτομο εκεί δεν έχει δείξει σημάδια έκθεσης στη θανατηφόρα αρρώστια.

"Το δείγμα καταστράφηκε σύμφωνα με τις αρμόζουσες διαδικασίες", είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στηβ Ουόρεν, προσθέτοντας ότι το δείγμα είχε σταλεί στην αεροπορική βάση Οσάν.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network