CDC: Πέντε μέρες καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς της Όμικρον

CDC: Πέντε μέρες καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς της Όμικρον

Πέντε ημέρες καραντίνας θα είναι αρκετές για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από εισήγηση των ειδικών.

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα κρούσματα να καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η ανησυχία για τις επιπτώσεις της στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών φαίνεται πως υπερίσχυσε στο “τραπέζι” των αποφάσεων και στο “πακέτο” των επιστημονικών εισηγήσεων.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της διασποράς στο επόμενο διάστημα, την ώρα που η επιδημιολογική κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία, με χιλιάδες πτήσεις να ακυρώνονται, ενώ το υγειονομικό προσωπικό όλο και μειώνεται.

“Η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας”, δήλωσε η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), εξηγώντας την απόφαση του οργανισμού να μειώσει την καραντίνα των ασυμπτωματικών ασθενών.

Συγκεκριμένα, από τις 10 ημέρες καραντίνας που είχαν συστήσει τα CDC για όσους νόσησαν, η περίοδος απομόνωσης μειώθηκε στις 5 μέρες την περασμένη Δευτέρα για όσους δεν έχουν συμπτώματα ή για εκείνους που δεν έχουν πυρετό και βλέπουν τα υπόλοιπα συμπτώματα να υποχωρούν.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, μετά το πέρας των πέντε αυτών ημερών θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν έρχονται σε επαφή με άλλους “και να συνεχίσουν με ασφάλεια την καθημερινότητά τους”, όπως δήλωσε η Rochelle Walensky.

Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχε καμία σύσταση προς για διενέργεια rapid test μετά το τέλος της καραντίνας.

Μάλιστα, οι υγειονομικοί μείωσαν και την περίοδο της απομόνωσης για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα αλλά δεν νόσησαν. Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι που εκτέθηκαν στον ιό θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για μόλις πέντε ημέρες μετά την έκθεσή τους, περίοδος που μέχρι πρότινος ανερχόταν στις 14 ημέρες.

Όσο για τους εμβολιασμένους που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις, δεν υπήρχε καμία σχετική εισήγηση, παρά μόνο συστάσεις για χρήση μάσκας.

Την περασμένη Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων σημείωσε αύξηση 83% σε σχέση με αυτόν των προηγούμενων 14 ημερών, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα