ΗΠΑ: Η πρώτη πόλη που αποποινικοποίησε τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

Μανιτάρια ψιλοκυβίνης
Μανιτάρια ψιλοκυβίνης ASSOCIATED PRESS

Το Ντένβερ έγινε, την Τετάρτη, η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που αποποινικοποίησε τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών, αφού διεξήχθη δημοψήφισμα ανάμεσα στους κατοίκους και εγκρίθηκε με ποσοστό 50,56%.

Το Ντένβερ έγινε χθες Τετάρτη η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που αποποινικοποίησε τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών αφού οι κάτοικοί της πρωτεύουσας της πολιτείας Κολοράντο ενέκριναν με ποσοστό 50,56% τη σχετική πρόταση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

Ντένβερ
Ντένβερ AP

Οι υποστηρικτές του μέτρου αυτού δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, καθώς πίστευαν ότι θα απορριφθεί.

Συνολικά περισσότεροι από 1760.000 ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ της «Πρωτοβουλίας 301» που αφορά την αποποινικοποίηση της κατοχής και της χρήσης των μανιταριών ψιλοκυβίνης για τα άτομα άνω των 21 ετών. Μια παρόμοια πρόταση είχε απορριφθεί πέρσι στην Καλιφόρνια.

Καρέ από το δημοψήφισμα στο Ντένβερ για την αποποινικοποίηση των παραισθησιογόνων μανιταριών
Καρέ από το δημοψήφισμα στο Ντένβερ για την αποποινικοποίηση των παραισθησιογόνων μανιταριών AP

Ωστόσο τα μανιτάρια θα εξακολουθήσουν να είναι τυπικά «παράνομα» και η πώλησή τους θα αποτελεί αδίκημα.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η ψιλοκυβίνη, η φυσική ψυχοτρόπος ουσία των «μαγικών μανιταριών» δεν είναι εθιστική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και της εξάρτησης από τα οπιοειδή. Τα φάρμακα αυτά ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, λόγω υπερβολικής δόσης.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μανιτάρια εδώ και χιλιάδες χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς, για τις τελετές ενηλικίωσης, ως μέσο πνευματικής ανάτασης (...)», γράφει στον ιστότοπό της η ομάδα Decriminalize Denver, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο συγκέντρωσε τις υπογραφές που απαιτούνταν ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα.

«Το Ντένβερ θα γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα των ναρκωτικών», είχε καταγγείλει μιλώντας στο CNN ο Τζεφ Χαντ, ένας υπεύθυνος του Καθολικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Δεν έχουμε ιδέα ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των ναρκωτικών για τους κατοίκους του Κολοράντο», είχε προσθέσει.

Το 2005 το Ντένβερ έγινε η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που αποποινικοποίησε, μετά από δημοψήφισμα, την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης. Η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη από το 2014 σε όλο το Κολοράντο.

Σήμερα, επιτρέπεται η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς σε 10 Πολιτείες και για ιατρικούς σκοπούς σε περισσότερες από 30.

Πηγή: 

ΑΠΕ_ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνταγογραφούμενος... θάνατος

ΗΠΑ: Σε απόγνωση οι ασθενείς χρόνιου πόνου με τις κυβερνητικές τακτικές

SHARE:

24Media Network