ΗΠΑ: Η σύνοδος για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας ήταν μια “επιτυχία”

ΗΠΑ: Η σύνοδος για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας ήταν μια “επιτυχία”
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ γραφείο στον Λευκό Οίκο AP

Ο Τζον Μπόλτον επισήμανε ότι η πρόταση της Πιονγκγιάνγκ να τη διάλυση "με τρόπο μόνιμο κι ολοκληρωτικό" των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν ήταν μια "πολύ περιορισμένη παραχώρηση".

Η σύνοδος για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα στο Βιετνάμ, ήταν μια «επιτυχία», εκτιμά ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, ακόμα κι αν αυτή η συνάντηση έληξε πρόωρα και χωρίς την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

«Δεν θεωρώ αυτή τη σύνοδο αποτυχία» δήλωσε σήμερα ο Τζον Μπόλτον, στην εκπομπή Face The Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Τη θεωρώ επιτυχία δεδομένου ότι ο πρόεδρος (Τραμπ) προστάτευσε και προώθησε τα αμερικανικά συμφέροντα».

Ο Μπόλτον θεωρείται ότι είναι υπέρμαχος της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της διπλωματίας.

«Ο πρόεδρος αρκέστηκε στην αντίληψή του» περί μιας αποδεκτής συμφωνίας και «ενίσχυσε τις σχέσεις του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν», με την ευκαιρία της Συνόδου.

«Εκτός κι αν εκτιμάτε ότι μια κακή συμφωνία θα ήταν καλύτερη από την απουσία μιας συμφωνίας, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια επιτυχία».

Ο Τζον Μπόλτον επισήμανε ότι η πρόταση της Πιονγκγιάνγκ να τη διάλυση «με τρόπο μόνιμο κι ολοκληρωτικό» των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν ήταν μια «πολύ περιορισμένη παραχώρηση».

Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμος να αποδεχθεί την άρση των οικονομικών κυρώσεων με αντάλλαγμα την καταστροφή του συνόλου των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βορείου Κορέας.

«Ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε πει, κατά την πρώτη Σύνοδο (στη Σιγκαπούρη, τον Ιούνιο του 2018): θα περάσουμε από διάφορα στάδια προτού καταλήξουμε σε μια συμφωνία» σημείωσε ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

«Η συνάντηση στο Ανόι ήταν ένα από αυτά τα στάδια. Επομένως, ο πρόεδρος είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα