Σφίγγει ο κλοιός γύρω απ’ τον Άσαντ

default image

Νέες κυρώσεις για τη Συρία από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Ομπάμα. Την ίδια στιγμή τόσο η ΕΕ όσο και η Αμερική ζητάνε από τον Άσαντ να αποχωρήσει (Vid)

Να αποχωρήσει ζητάνε από τον ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα προαναγγέλθηκαν νέες κυρώσεις εις βάρος του καθεστώτος, εμμέσως και της χώρας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλει νέες κυρώσεις στην κυβέρνηση της Συρίας, δεσμεύοντας όποιους πόρους διαθέτει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ταυτόχρονα όμως και απαγορεύοντας την αγορά ή την εισαγωγή στη χώρα πετρελαϊκών προϊόντων συριακής προέλευσης.

Ο νέος γύρος κυρώσεων σε βάρος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της κυβέρνησής του απαγορεύει σε νομικά πρόσωπα των ΗΠΑ, όπου και αν αυτά εδρεύουν ή αντιπροσωπεύονται, να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Δαμασκό ή έστω να συμμετέχουν σε συναλλαγές που αφορούν συριακά πετρελαϊκά προϊόντα και παράγωγά τους.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση διεύρυνε επίσης τον κατάλογο των συριακών εταιριών σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτόν την κρατική Γενική Πετρελαϊκή Εταιρία, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ να “αποχωρήσει” από την εξουσία και να υπακούσει στη βούληση του συριακού λαού να υπάρξει αλλαγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία ζήτησε σήμερα από το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να “αποχωρήσει από την εξουσία”, σε μία δήλωση που έκανε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι η βίαιη καταστολή πρέπει να σταματήσει (…) παρόλα αυτά η συριακή ηγεσία εξακολουθεί να αγνοεί τις εκκλήσεις”, επισήμανε η Αστον σε ανακοίνωσή της.

“Αυτό δείχνει ότι το συριακό καθεστώς δεν είναι διατεθειμένο να αλλάξει (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα στα μάτια του συριακού λαού και ότι είναι απαραίτητο να αποχωρήσει από την εξουσία”, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η Άστον σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ σχεδιάζουν να επεκτείνουν την λίστα με τις συριακές επιχειρήσεις και τους θεσμούς που υπόκεινται σε κυρώσεις και ότι εξετάζει τρόπους να επιβάλλει νέα μέτρα κατά του Άσαντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα