ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε σχέδιο απόφασης για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε σχέδιο απόφασης για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία "κατέληξαν σε συμφωνία" για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα χημικά όπλα της Συρίας η απόφαση "θα τεθεί σε συζήτηση στο ΣΑ" σε περίπου 2 ώρες

Μετά από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία προβλέπει να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και να καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, έγραψε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρωσία για μια απόφαση "νομικά δεσμευτική" ώστε η Συρία να αναγκαστεί να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δεκαπενταμελές ΣΑ το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα· πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επίσης δήλωσε ότι η Μόσχα κατέληξε σε μια συνεννόηση με την Ουάσινγκτον όσον αφορά μια απόφαση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Σύμφωνα με την μόνιμη αντιπροσωπεία της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, το ΣΑ πρόκειται να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών στις 20:00 την Πέμπτη, τοπική ώρα (03:00 την Παρασκευή, ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει το σχέδιο απόφασης αυτό.

"Το σχέδιο απόφασης για τα χημικά όπλα θα παρουσιαστεί στα 15 (κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ)", ανέφερε η γαλλική διπλωματική αποστολή στον Οργανισμό μέσω του Twitter. Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει ψηφοφορία σε αυτήν την συνεδρίαση.

(Πηγή:ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network