ΗΠΑ: Καταδικάζουν ξανά τις τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια

ΗΠΑ: Καταδικάζουν ξανά τις τουρκικές εξαγγελίες για τα Βαρώσια
Turkish Presidency via AP, Pool

Τη "βαθιά ανησυχία" του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στα Βαρώσια εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Νέα καταδίκη από το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Νέα καταδικαστική δήλωση των τουρκικών εξαγγελιών από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τοποθέτηση της βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ. Αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε:

«Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».

Την ίδια ώρα, τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού εξέφρασε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Νωρίτερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε οτι οι ΗΠΑ θα σπρώξουν για ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μπλίνκεν αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την οποία επαναβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τ/κ ανακοίνωση με την στήριξη της Τουρκίας για τα Βαρώσια».

O Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση που είχε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε οτι “σε απόλυτο συντονισμό θα κινηθούμε και στον ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε, νομίζουμε, ο ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ανεχθούν την τουρκική παραβατικότητα, την επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα