O Ερντογάν ανακοίνωσε "άνοιγμα" μέρους της Αμμοχώστου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2021 @MUSTAFA KAMACI / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AP IMAGES

Ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής και από την Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στις τουρκικές προκλητικότητες. Ανακοίνωσε άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου.

Μηνύματα στην στρατιωτική παρέλαση με αφορμή της μαύρη επέτειο του Αττίλα έστειλε ο Τουρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν που έφτασε παράνομα από τη Δευτέρα στα κατεχόμενα σύμφωνα με το sigmalive.

Αφού τόνισε την σημασία της ημέρας για τους Τ/κ που «κέρδισαν την ελευθερία τους» αφού ήταν «αλυσοδεμένοι» ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στέκετια μαζί με τους μάρτυρες και όσους έχασαν την ζωή τους

ADVERTISING

«Τώρα δεν φοβόμαστε είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους»

Ακολούθως ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε σειρά κατηγοριών κατά των Ε/κ ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια την λύση, είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τ/κ

«Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπουργκενστόκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν ΟΧΙ ενώ στο βορρά είπαν ΝΑΙ.

Ακολούθως ο Ερντογάν εξαπέλυσε λεκτικά πυρά και κατά της Ε.Ε, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τ/κ, τελικά έλεγαν ψέματα.

Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις ο Ερντογάν απάντησε «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις», είπε.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα.

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισογυρίσματα.

«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».

Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρώτα η αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό. Επομένως, επεσήμανε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.

Σχετικά με την Αμμόχωστο αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ είπε πλέον δεν υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», τονίζοντας πως η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή.»

Κάλεσε του Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολική Μεσόγειου τόνισε πως η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ.

Εμείς κάναμε πρόταση για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι..

«Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση. «Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε επαναλαμβάνοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν όσα μπορούν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Τατάρ: Ανοίγει το 3,5% του Βαρωσίου

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε από την πλευρά του ότι «με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι».

Με αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι που υποβάλλουν αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» με αίτημα επιστροφής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση, συμπλήρωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχαρίστησε την Τουρκία για την ισχυρή στήριξή της στο θέμα της πρωτοβουλίας για το Βαρώσι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Ερντογάν, Κυπριακό
SHARE:

24Media Network