ΗΠΑ: Κινδυνεύει να εκτελεστεί, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν σκότωσε το παιδί της

ΗΠΑ: Κινδυνεύει να εκτελεστεί, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν σκότωσε το παιδί της
Στιγμιότυπο από φυλακές (Αρχείο) istockphoto

Μια γυναίκα στο Τέξας κινδυνεύει να εκτελεστεί για τη δολοφονία της κόρης της, παρά τις σημαντικές ενδείξεις ότι είναι αθώα.

Το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου 2007, μια ομάδα πέντε αστυνομικών στην κομητεία Κάμερον του Τέξας, ξεκινά να ανακρίνει μια γυναίκα με καταγωγή από το Μεξικό, για την οποία υπήρχαν βάσιμες υποψίες πως είχε δολοφονήσει το δίχρονο παιδί της.

Η Melissa Lucio ήταν έγκυος σε δίδυμα και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μόλις δύο ώρες νωρίτερα, το μικρότερο παιδί της είχε εντοπιστεί νεκρό, αφού έπεσε αναίσθητο.

Όπως αναφέρει ο guardian, όταν οι αρχές κάλεσαν την γυναίκα ώστε να την ανακρίνουν, για σχεδόν έξι ώρες εφάρμοσαν στην ίδια την τεχνική ανάκρισης Reid, μια αμφιλεγόμενη μέθοδο ανάκρισης που οδήγησε σε πολλές άδικες καταδίκες στις ΗΠΑ.

Η τεχνική Reid είναι ουσιαστικά μια συνέντευξη βασισμένη στην ανάλυση της συμπεριφοράς του υπόπτου, όπου τίθενται ορισμένες μη ενοχοποιητικές ερωτήσεις και παρατηρούνται λεκτικά και μη λεκτικά συμπτώματα εξαπάτησης, όπως αποστροφή του βλέμματος, ή η νευρικότητα. Για όσους «αποτυγχάνουν» στη συνέντευξη ακολουθεί μία επιθετική ανάκριση, της οποίας κύριος σκοπός είναι η απόσπαση ομολογίας.

Τα πρόσωπα των αστυνομικών ήταν σε απόσταση λίγων εκατοστών από τη Lucio, φωνάζοντάς της πως θα πρέπει να ομολογήσει τι είχε συμβεί στο παιδί της.

Οι αστυνομικοί είχαν «πολλά στοιχεία» ότι η μητέρα ευθύνεται για τον θάνατο του παιδιού, ενώ την ανάγκασαν να δει φωτογραφίες του άψυχου σώματος του κοριτσιού.

Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει η μέθοδος Reid, άλλαξαν απότομα τόνο. Την καθησύχασαν, λέγοντάς της ότι θα μπορούσε να «απαλλαγεί» από τις καρτηγορίες μόνο αν ομολογούσε ότι προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού της.

Η Lucio τους είπε πάνω από 100 φορές εκείνο το βράδυ ότι ήταν αθώα. Ωστόσο, μετά από περισσότερες από πέντε ώρες ανάκρισης η γυναίκα “έσπασε”.

Άρχισε να επαναλαμβάνει τις φράσεις που ουσιαστικά την είχαν καθοδηγήσει οι ανακριτές να πει.

«Δεν ξέρω τι θέλετε να πω», τους είπε. «Είμαι υπεύθυνη για αυτό… υποθέτω ότι το έκανα».

Αυτή η εξαναγκαστική ομολογία ήταν το βασικό αποδεικτικό στοιχείο που παρουσιάστηκε στη δίκη της. Η γυναίκα καταδικάστηκε σε φυλάκιση και στη συνέχεια σε θανατική ποινή για τον θάνατο του παιδιού της.

Πολύ σύντομα, νέα στοιχεία βλέπουν το φως, από τα οποία πολλά δεν ακούστηκαν ποτέ στη δίκη. Πολλές σημαντικές ενδείξεις ότι το 2χρονο παιδί δεν χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τη μητέρα του, αλλά πέθανε από εσωτερικά τραύματα μετά από πτώση.

Φτάνοντας στο σήμερα και καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εκτέλεσης της (52χρονης σήμερα) γυναίκας στις 27 Απριλίου, η ανησυχία ότι μια αθώα γυναίκα πρόκειται να εκτελεστεί μεγαλώνει.

Μεταξύ εκείνων που ζητούν την αναστολή της εκτέλεσης είναι μια ομάδα 103 μελών του νομοθετικού σώματος του Τέξας – συμπεριλαμβανομένων 32 Ρεπουμπλικανών μελών της Βουλής και οκτώ Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Εκατοντάδες θρησκευτικές οργανώσεις, μαζί με ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, έχουν ενωθεί παρακαλώντας τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ και το συμβούλιο απονομής χάρης της πολιτείας να παρέμβουν.

Πέντε από τους ενόρκους που καταδίκασαν τη μητέρα ζήτησαν να αναβληθεί η εκτέλεση. Υποστηρίζουν ότι αν γνώριζαν τι έχει προκύψει από τότε, η ετυμηγορία θα ήταν διαφορετική.

Τα πολλά νομικά λάθη που κρύβονται πίσω από την απόφαση για θανατική ποινή της γυναίκας συμπεριλαμβάνονται σε μια αναφορά 266 σελίδων που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, μέσω της οποίας ζητείται η αναβολή της εκτέλεσης, αλλά και διεξαγωγή νέας δίκης για την γυναίκα.

Αυτή την εβδομάδα η 5χρονη τέθηκε σε «φυλάκιο εκτέλεσης» – ένα σύστημα 24ωρης παρακολούθησης στο οποίο υπόκεινται όλοι οι θανατοποινίτες στο Τέξας τις τελευταίες επτά ημέρες πριν από την εκτέλεση. Οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Τόσο το δικαστήριο ποινικών εφέσεων στο Όστιν του Τέξας, όσο και το συμβούλιο απονομής χάρης της πολιτείας εξετάζουν την έφεση της Lucio. Η αναστολή της εκτέλεσης είναι δυνατή, δεδομένου του “προβληματικού” τρόπου με τον οποίο η γυναίκα καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα