ΗΠΑ: Μήνυση στον Τραμπ για χρήματα που έλαβαν οι επιχειρήσεις του από ξένες κυβερνήσεις

ΗΠΑ: Μήνυση στον Τραμπ για χρήματα που έλαβαν οι επιχειρήσεις του από ξένες κυβερνήσεις

Επιφανείς Αμερικανοί νομικοί και συνταγματολόγοι κατηγορούν το νέο πρόεδρο ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα, καθώς επιχειρήσεις τους έλαβαν σημαντικά ποσά από ξένα κράτη

Μια ομάδα επιφανών νομικών, συνταγματολόγων και ειδικών σε ζητήματα δεοντολογίας κατέθεσε σήμερα μήνυση κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε το αμερικανικό Σύνταγμα καθώς επέτρεψε σε ξενοδοχεία του και άλλες επιχειρήσεις ιδιοκτησίας του να πληρωθούν από ξένες κυβερνήσεις.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν από μια μη κυβερνητική οργάνωση κατά της διαφθοράς, τη Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, που υποστηρίζει ότι ο Τραμπ παραβίασε τη ρήτρα του Συντάγματος σχετικά με τις «απολαβές από ξένες» χώρες, η οποία απαγορεύει τέτοιου είδους συναλλαγές και επιδιώκει να εμποδίσει τον Τραμπ από το να τις αποδέχεται.

Tο νομικό γραφείο Morgan Lewis & Bockius, που εκπροσωπεί τον Αμερικανό πρόεδρο σε ζητήματα δεοντολογίας, δεν έχει προς το παρόν απαντήσει στο αίτημα να σχολιάσει τις εξελίξεις, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι θα διατηρούσε την ιδιοκτησία της παγκόσμιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του· ωστόσο παρέδωσε τον έλεγχο στους δύο μεγαλύτερους γιους του, για το διάστημα που θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο.

Η σύμβουλος του Τραμπ, Σέρι Ντίλον, συνέταιρος της Morgan Lewis, επισήμανε ότι τα κέρδη από τα ξενοδοχεία του Ντόναλντ Τραμπ που προέρχονται από ξένες κυβερνήσεις θα παραχωρηθούν στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Στο έγγραφο της αγωγής υποστηρίζεται ότι οι πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις για μισθωτήρια στον ουρανοξύστη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, διαμονές σε ξενοδοχεία του μεγιστάνα και δικαιώματα για την αναμετάδοση του τηλεριάλιτι του Τραμπ "The Apprentice" είναι παράνομες.

Τραμπ: Περιορισμό των κανονιστικών ρυθμίσεων και των φόρων μεγάλων επιχειρήσεων

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα στα διευθυντικά στελέχη 12 μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin και της εταιρείας αθλητικών ειδών Under Armour Inc, ότι η κυβέρνησή του θα περιορίσει κατά 75% τους κανονισμούς που διέπουν τις εταιρείες.

"Πιστεύουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τις ρυθμίσεις κατά 75%, ίσως και περισσότερο", είπε, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια των εργαζομένων και η προστασία του περιβάλλοντος είναι εγγυημένες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ταυτόχρονα, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε "μαζικές" μειώσεις φόρων, "τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τις εταιρείες", επιμένοντας ότι πρόθεσή του είναι να επιστρέψουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και να παράγονται προϊόντα στο αμερικανικό έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα επιβάλει βαριά τέλη στις εταιρείες που θέλουν να εισάγουν προϊόντα τους στις ΗΠΑ ενώ έχουν μεταφέρει τις εργοστασιακές μονάδες τους στο εξωτερικό. Όμως, πρόσθεσε, εκείνες που θέλουν να κατασκευάσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ θα λάβουν γρήγορα την έγκριση για το χτίσιμό τους.

Μεταξύ των διευθυντών επιχειρήσεων που βρέθηκαν σήμερα στον Λευκό Οίκο ήταν οι Μαρκ Φιλντς (Ford), Μέριλιν Χιούσον (Lockheed Martin), Άλεξ Γκόρσκι (Johnson&Jonhnson), Μάικλ Ντελ (Dell), Ίλον Μασκ (SpaceX) και Κέβιν Πλανκ (Under Armour).

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ιερουσαλήμ για μεταφορά της πρεσβείας

Βίντεο: Όταν ο Τραμπ αντέγραψε τον κακό Bane του Batman

SHARE:

24Media Network