ΗΠΑ: Νέο ντοκουμέντο αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μαύρων φοιτητών

ΗΠΑ: Νέο ντοκουμέντο αστυνομικής βαρβαρότητας εναντίον μαύρων φοιτητών
Twitter

Νέο περιστατικό ασύλληπτης και αναίτιας βαρβαρότητας από πλευράς των αστυνομικών εναντίον μαύρων καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βίντεο δείχνει "στρατό" να επιτίθεται σε δύο φοιτητές που βρίσκονταν απλά μέσα στο όχημά τους.

Δύο άνδρες της αστυνομίας της Ατλάντα απολύθηκαν έπειτα από περιστατικό “υπερβολικής χρήσης βίας” εναντίον δύο φοιτητών, που ‘για καλή τους τύχη’ καταγράφηκε σε βίντεο.

“Οι άνδρες της αστυνομίας εργάζονται αρκετές ώρες κάτω υπό πολύ μεγάλη πίεση. Ωστόσο η χρήση βίας δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κίσα Λάνς Μπότομς, δήμαρχος της Ατλάντα, σύμφωνα με το TMZ, αναφερόμενη στο εν λόγω περιστατικό.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που κατέγραψε το περιστατικό δύο αξιωματικοί έκαναν αρκετές προσπάθειες να σταματήσουν ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν κανονικά στην πορεία του, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Όταν οι δύο νεαροί επιβάτες, ηλικίας 20 και 22 ετών, προέβαλαν αντίσταση στην αναίτια επίθεση των αστυνομικών, τότε πλήθος αστυνομικών και στρατιωτικών φαίνεται να πλησιάζει το όχημα και να αρχίζει να το καταστρέφει, τραβώντας ταυτόχρονα τους φοιτητές προς τα έξω. Παράλληλα, όπως βλέπουμε και στο ντοκουμέντο κάποιοι αξιωματικοί χρησιμοποιούν μπαστούνι για να σπάσουν τα παράθυρα του αμαξιού. Στη συνέχεια, όπως έγινε γνωστό, οι δύο φοιτητές συνελήφθησαν.

Το ίδιο βίντεο από άλλη οπτική γωνία:

Η σκηνή της σύλληψης των φοιτητών προκάλεσε την οργή των χρηστών του διαδικτύου, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που απαίτησαν να πραγματοποιηθεί έρευνα για την υπόθεση από την Κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Atlanta Center.

“Είναι σαφές ότι η νοοτροπία της επιβολής του νόμου σε αυτήν τη χώρα πρέπει να αλλάξει”, ανέφερε μια δήλωση που υπέγραψαν οι Πρόεδροι τριών κολεγίων στις ΗΠΑ. “Από τη μία αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη διατήρησης της τάξης, η καταχρηστική συμπεριφορά της εξουσίας είναι απαράδεκτη. Σήμερα, μιλήσαμε με την Δήμαρχο της Ατλάντα και τον Αρχηγό Αστυνομίας της Ατλάντα για να ζητήσουμε διεξοδική έρευνα και να λάβουν δράση”, σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Δηλώσεις των δύο φοιτητών για το περιστατικό:

Τα δύο θύματα που βρίσκονταν στο όχημα και που δέχτηκαν αναίτια επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού σε δηλώσεις τους είπαν πως είναι “τυχεροί που ζουν για να περιγράψουν την εμπειρία τους”.

Ο Μεσσίας Γιάνγκ και η Ταγιάγια Πρίμιτζερ μιλώντας στις κάμερες, ανέφεραν πως ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που τους συνέβη. Ο φοιτητής δήλωσε ότι αισθάνεται ευγνώμων που έχει ανθρώπους που του συμπαραστέκονται, ωστόσο προσέθεσε ότι σίγουρα η υπόθεσή τους δεν θα είναι η μοναδική. Και γι’ αυτό “πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές”, τόνισε.

Ακόμη δεν είναι σαφές τι προηγήθηκε του περιστατικού. Κάποιες αναφορές υποστηρίζουν ότι ζητήθηκε από τους φοιτητές να σταματήσουν και εκείνοι δεν το έκαναν ή ότι ενδέχεται να “έσπασαν” την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τέτοια περιστατικά δεν δικαιολογούνται, δεν είναι επιτρεπτά, ούτε θα πρέπει να περνάνε “στα ψιλά”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα