ΗΠΑ: Ο διευθυντής του Κόλουμπαϊν, 20 χρόνια μετά το μακελειό, συνεχίζει να απαγγέλλει τα ονόματα των θυμάτων

ΗΠΑ: Ο διευθυντής του Κόλουμπαϊν, 20 χρόνια μετά το μακελειό, συνεχίζει να απαγγέλλει τα ονόματα των θυμάτων
Καρέ από το μακελειό στο λύκειο Κόλουμπαϊν, τον Απρίλιο του 1999 AP

Το Σάββατο είναι η 20ή επέτειος από την τραγωδία στο Κόλουμπαϊν και ο Ντι Αντζέλις, που πήρε σύνταξη πριν πέντε χρόνια, θα εκφωνήσει ομιλία στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη των θυμάτων.

Κάθε πρωί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο Φρανκ Ντι Αντζέλις διαβάζει δυνατά τα ονόματα των 13 ανθρώπων –12 μαθητών και ενός καθηγητή– που σκοτώθηκαν στο λύκειο Κόλουμπαϊν, στο οποίο ήταν διευθυντής το 1999 την εποχή του μακελειού.

«Όταν ξυπνάω κάθε πρωί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνω: απαγγέλλω τα ονόματα. Μετά πηγαίνω στο γραφείο μου και προσεύχομαι», δήλωσε ο 64χρονος Ντι Αντζέλις στο Reuters. «Είναι μαζί μου από εκείνη την μέρα και θα εξακολουθήσουν να είναι μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου στην κοινότητα του Κόλουμπαϊν».

Στις 20 Απριλίου 1999 δύο βαριά οπλισμένοι μαθητές του λυκείου Κόλουμπαϊν, που βρίσκεται σε προάστιο του Ντένβερ του Κολοράντο, εισέβαλαν σε αυτό και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσουν. Τότε, ήταν το φονικότερο μακελειό που είχε σημειωθεί σε σχολείο των ΗΠΑ.

Το Σάββατο είναι η 20ή επέτειος από την τραγωδία στο Κόλουμπαϊν και ο Ντι Αντζέλις, που πήρε σύνταξη πριν πέντε χρόνια, θα εκφωνήσει ομιλία στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη των θυμάτων.

Ο διευθυντής του Κόλουμπαϊν δεν μπορεί να ξεχάσει ποτέ τις λεπτομέρειες εκείνης της ημέρας. Καθώς συνόδευε 20 περίπου μαθητές σε έναν διάδρομο προσπαθώντας να τους σώσει, ο Ντι Αντζέλις ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν από τους δράστες, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του αλλά αστόχησε.

«Είδα έναν ένοπλο να έρχεται προς το μέρος μου και όλα εκτυλίσσονταν σε αργή κίνηση», είπε. «Όμως θυμάμαι έντονα τους ήχους των πυροβολισμών να σπάνε το τζάμι πίσω μου».

Αυτοκτονία και ψυχοθεραπεία

Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ο Ντι Αντζέλις έγινε το πρόσωπο του Κόλουμπαϊν, δίνοντας αμέτρητες συνεντεύξεις για το μακελειό και τις συνέπειές του.

Ο ίδιος καθοδήγησε τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς στις πιο οδυνηρές ημέρες που ακολούθησαν μετά την τραγωδία και άλλες αντίστοιχες που υπήρξαν τους επόμενους μήνες ή χρόνια.

Η μητέρα ενός κοριτσιού που έμεινε παράλυτο από τα πυρά αυτοκτόνησε έξι μήνες αργότερα. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά το μακελειό ένας μαθητής του Κόλουμπαϊν που ήταν μπροστά στη δολοφονία του καθηγητή Ντέιβ Σάντερς αυτοκτόνησε δι’ απαγχονισμού.

«Μόλις είχα γίνει μέλος σε ένα κλαμπ στο οποίο κανείς δεν θέλει να ανήκει», σχολίασε ο Ντι Αντζέλις. «Και συνειδητοποίησα ότι η ζωή μου είχε αλλάξει για πάντα».

Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει τη λύπη, την οδύνη και τις τύψεις που ένιωθε και στράφηκε στη θρησκεία για να πάρει δύναμη ώστε να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλα σχολεία και κοινότητες που αντιμετώπισαν αντίστοιχα τραγικά συμβάντα, από την Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια ως το δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ και το λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν στο Πάρκλαντ.

Ο Ντι Αντζέλις πρόσφατα εξέδωσε και ένα βιβλίο με τίτλο: «Με αποκαλούν “Κύριο Ντι”: Η ιστορία της καρδιάς, της αντίστασης και της ανάκαμψης του Κόλουμπαϊν», τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα