ΗΠΑ: Οργή φοιτητών για τη Γάζα – Συλλήψεις σε Yale και NYU, απειλούν οι δωρητές

Διαβάζεται σε 6'
Οι φοιτητές των κολεγίων ξεσηκώθηκαν για τη Γάζα
Οι φοιτητές των κολεγίων ξεσηκώθηκαν για τη Γάζα AP Photo Mary Altaffer

Μετά τις συλλήψεις φοιτητών στο Κολούμπια, επιχειρήσεις της αστυνομίας έλαβαν χώρα στο Yale και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ξεσηκωμός για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες φοιτητές και ακτιβιστές σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στο πανεπιστήμιο του Yale στο Κονέκτικατ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, καθώς εντείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ που ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Στην πανεπιστημιούπολη του Yale οι αρχές συνέλαβαν 47 διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωσή του. Οι μαθητές που συνελήφθησαν θα παραπεμφθούν για πειθαρχική δίωξη.

Οι νέες επιχειρήσεις της αστυνομίας ήρθαν μετά την απόφαση του Κολούμπια να ακυρώσει τα δια ζώσης μαθήματα και να προχωρήσει σε τηλεκπαίδευση ως “απάντηση” για τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που στήθηκαν σε προαύλιους χώρους από φοιτητές που στέκονται αλληλέγγυοι με τον λαό της Παλαιστίνης.

Φοιτητές του New York University ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Φοιτητές του New York University ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα AP Photo Mary Altaffer

Στο Yale διαδήλωσαν εκατοντάδες άνθρωποι απαιτώντας την παύση της συνεργασίας του πανεπιστημίου με εταιρείες του Ισραήλ, σε μια ανάλογη κίνηση με τους φοιτητές του Κολούμπια που έχουν ανάλογα αιτήματα. Η διοίκηση του Yale ανακοίνωσε πως είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τους φοιτητές να αποχωρήσουν από τους προαύλιους χώρους.

Στη Νέα Υόρκη οι αρχές απομάκρυναν διαδηλωτές από την πλατεία Gould Plaza έξω από το New York University (NYU), το βράδυ της Δευτέρας. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν αστυνομικούς να διαλύουν τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς με την κατάσταση να είναι τεταμένη. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης είπε ότι οι συλλήψεις έγιναν αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από την αστυνομία να “επιβάλει τον νόμο”, ωστόσο ο συνολικός αριθμός συλλήψεων δεν έγινε γνωστός, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ωστόσο τα ξημερώματα της Τρίτης.

Η φοιτητική εφημερίδα Washington Square News ανέφερε πως οι άνδρες της NYPD ενημέρωσαν πως οι συλλήψεις θα γίνονταν γιατί οι φοιτητές “παρεμπόδιζαν την κυκλοφορία”.

Την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου Columbia, Nemat Minouche Shafik, κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης για να “εκκαθαρίσει” έναν καταυλισμό με σκηνές που είχε στηθεί στην κεντρική είσοδο του ιδρύματος. Οι φοιτητές ζητούσαν και εκεί να κόψει η διοίκηση κάθε επιχειρηματική σχέση με εταιρείες του Ισραήλ, αναφέροντας πως “τα δίδακτρά μας δεν θα είναι ποτισμένα με αίμα”. Στο σημείο συνελήφθησαν περισσότεροι από 100 φοιτητές, ενώ το Columbia αλλά και το “αδερφό” Κολέγιο Μπάρναρντ, ανέστειλαν τη φοιτητική ιδιότητα προσωρινά για όσους προσήχθησαν.

Αστυνομία στο Yale
Αστυνομία στο Yale AP Photo Mary Altaffer

Παρόλα αυτά, στο Columbia στήθηκε νέος καταυλισμός αλληλεγγύης, ενώ εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ πραγματοποιούν μαζική απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της διοίκησης.

Η Bassam Khawaja, επίκουρος λέκτορας στη νομική σχολή της Κολούμπια και επιβλέπων δικηγόρος στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σχολής, δήλωσε στον Guardian ότι ήταν “σοκαρισμένη με την απόφαση της προέδρου να πάει αμέσως στις αρχές της Νέας Υόρκης” ζητώντας επέμβαση. “Δεν έγινε καμία βίαιη διαμαρτυρία. Μια ομάδα φοιτητών απλώς κατέλαβε ένα χώρο στο γρασίδι, δεν παρεμπόδιζαν τίποτα”, είπε.

Μετά την καταστολή στο Κολούμπια, φοιτητές σε όλες τις ΗΠΑ οργανώνονται για να διαμαρτυρηθούν παίρνοντας το μέρος τους. Φοιτητές στο Brown, το Princeton και το Northwestern πραγματοποίησαν διαδηλώσεις την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Φοιτητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και του Κολλεγίου Emerson, έστησαν τους δικούς τους καταυλισμούς διαμαρτυρίας. Επίσης, διαμαρτυρίες σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο UC Berkeley και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Απειλές δωρητή του Κολούμπια

Εντωμεταξύ ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του πανεπιστημίου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του “για την ελλιπή προστασία που παρέχει το Κολούμπια στους Εβραίους φοιτητές”.

Ο εβραϊκής καταγωγής Κραφτ που έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο, απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση αναφέροντας πως “δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα”.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.

“Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων”, κατήγγειλε ο Μπάιντεν. “Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Οι φοιτητές που οργανώνουν τη διαμαρτυρία στο Κολούμπια επέκριναν την ανακοίνωση του Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι Εβραίοι, ενώ ανέφεραν ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί “σε μεμονωμένα και ακραία άτομα που δεν μας εκπροσωπούν”.

“Κακοποιηθήκαμε από τα ΜΜΕ, μας συνέλαβε η αστυνομία, το πανεπιστήμιο μας πέταξε εκτός εστιών. Έχουμε τεθεί εν γνώσει μας σε κίνδυνο γιατί δεν μπορούμε πλέον να είμαστε συνένοχοι με το Κολούμπια και τη διοίκησή του διοχετεύοντας τα δίδακτρα μας σε εταιρείες που επωφελούνται από τον θάνατο. Μας ενώνει η αγάπη μας για τη Δικαιοσύνη και απαιτούμε να ακουστεί η φωνή μας ενάντια στη μαζική σφαγή Παλαιστινίων στη Γάζα.

Οι εικόνες παιδιών να κλαίνε πάνω από τα πτώματα ων σκοτωμένων γονιών τους, οι εικόνες οικογενειών που ζητούν φαγητό, οι εικόνες γιατρών που κάνουν εγχειρήσεις χωρίς αναισθησία, μας τρομοκρατούν καθημερινά.

Απορρίπτουμε σθεναρά κάθε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξίας και επαγρυπνούμε ενάντια σε εξωπανεπιστημιακούς που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σφυρηλατείται εδώ μεταξύ φοιτητών, Παλαιστινίων, Μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, Μαύρων και φιλοπαλαιστίνιων συναδέλφων που αντιπροσωπεύουν την ποικιλομορφία της χώρας μας”, τονίζεται στην ανακοίνωση των διαμαρτυρούμενων φοιτητών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα