ΗΠΑ: Πέθανε από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ

ΗΠΑ: Πέθανε από κορονοϊό ο Κόλιν Πάουελ
Σε ηλικία 84 ετών, από επιπλοκές της Covid-19 έφυγε από την ζωή ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ Hillery Smith Garrison/AP

Χτυπημένος από τον κορονοϊό, σε ηλικία 84 ετών έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος μαύρος Αμερικανός σε αυτή την θέση

Σε ηλικία 84 ετών από επιπλοκές της Covid-19 έφυγε από την ζωή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

“Ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ά1μυνας πέθανε σήμερα το πρωί μετά από επιπλοκές της Covid-19”, έγραψε στο Facebook η οικογένειά του. “Χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό”, ανέφεραν, σημειώνοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Από τον πόλεμο του Βιετνάμ ως στρατιώτης, ο Πάουελ υπήρξε ο πρώτος μαύρος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας προς το τέλος της προεδρίας Ρέιγκαν, ο νεότερος και πρώτος αφρο-αμερικανός επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων κατά την προεδρία Μπους.

Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στον απόηχο του Πολέμου του Κόλπου και κατά την δεκαετία του ’90 θεωρείτο ο πλέον επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η φήμη του επρόκειτο να “λερωθεί” ανεπανόρθωτα, όταν ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, προώθησε πλαστές πληροφορίες στα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για τον πόλεμο στο Ιράκ. Αργότερα, ο ίδιο θα έκανε λόγο για “κηλίδα” στην πορεία του.

Μπους: “Ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους”

Φόρο τιμής στον Κόλιν Πάουελ απέτισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, υπογραμμίζοντας ότι ήταν “ένας σπουδαίος υπηρέτης του κράτους”, “πολύ σεβαστός”.

“Πολλοί πρόεδροι βασίστηκαν στην κρίση και την εμπειρία του στρατηγού Πάουελ”, σημείωσε ο πρώην Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ανακοίνωση. “Ήταν ιδιαίτερα σεβαστός στη χώρα και στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version