ΗΠΑ: Σκοταδισμός – Ανετράπη απόφαση που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις, δεν είναι πλέον συνταγματικό δικαίωμα

ΗΠΑ: Σκοταδισμός – Ανετράπη απόφαση που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις, δεν είναι πλέον συνταγματικό δικαίωμα
Διαδηλωτές έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενάντια στον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις 2021 Jacquelyn Martin/AP Photo

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε απόφαση 50 ετών που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για κατάργησή τους.

Ολοταχώς στον… 19ο αιώνα οδεύουν οι ΗΠΑ και μάλιστα με τη βούλα της δικαιοσύνης. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε (με πλειοψηφία 6-3) απόφαση 49 ετών που νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο

Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe Vs Wade και έκρινε ότι η άμβλωση δεν είναι πλέον συναγματικό ομοσπονδιακό δικαίωμα.

Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: Πώς, πού και πότε θα είναι πια νόμιμες;

Πλέον, μετά από αυτήν εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η απόφαση δίνει το δικαίωμα σε μεμονωμένες πολιτείες ακόμα και να απαγορεύσουν τη διαδικασία της άμβλωσης, παραβιάζοντας έτσι κάθε δικαιώμα των γυναικών.

Είναι, δε, κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι σχεδόν οι μισές πολιτείες αναμένεται να εισάγουν κάθε λογής περιορισμούς, όπως άλλωστε έχει ήδη φανεί.

Δεκατρείς πολιτίες έχουν ήδη ψηφίσει τους σχετικούς νόμους που θα τους επιτρέψει να απαγορεύσουν ρητά την άμβλωση.

Ολα τα παραπάνω γίνονται με δημοκρατικό πρόεδρο (Τζο Μπάιντεν) ο οποίος έχει δημοσίως στηρίξει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η δικαιοσύνη όμως είχε διαφορετική άποψη…

Πολιτείες που μπορούν να υιοθετήσουν άμεσα νόμο εναντίον των αμβλώσεων


Ακόμα και δικαστές που μειοψήφισαν εξέφρασαν δημοσίως τη διαφωνία τους: “Πολλά εκατομμύρια Αμερικανίδων χάνουν σήμερα μία θεμελιώση συνταγματική προστασία” τονιζόταν χαρακτηριστικά ενώ άλλοι χαρακτήριζαν το σκεπτικό της απόφασης εξαιρετικό αδύναμο το οποίο θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Με τη γνωμοδότηση-σταθμό του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι επικριτές των αμβλώσεων, όπως χαρακτηριστικά τονίζει το CNN, φτάνουν στο αποκορύφωμα μίας προσπάθειας που διαρκεί δεκαετίες.

Η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου απαρτίζεται από συντηρητικούς δικαστές τρεις από τους οποίους είχε διορίσει ο προηγούμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Mε την απόφαση Roe v Wade από το μακρινό 1973 είχε θεσπιστεί δικαίωμα άμβλωσης (συνταγματικά κατοχυρωμένο) πριν από 23η ή 24 εβδομάδα της κύησης.

Αργότερα δύο ομοσπονδιακά δικαστήρια μπλόκαραν νόμο του 2018 ο οποίος προέβλε άμβλωση μετά τις 15 εβδομάδες κύησης μόνο σε επείγοντα περισταστικά και σε σοβαρή εμβρυϊκή ανωμαλία. Δεν καθοριζόταν μάλιστα εξαίρεση σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που εκπροσωπήθηκε στη δίκη, κάλεσε το δικαστήριο να προστατεύσει ένα “τόσο θεμεωλιώδες δικαίωμα για εκατομμύρια Αμερικανούς, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές”. Εις μάτην, όπως αποδείχθηκε.

Οργισμένη αντίδραση Ομπάμα – Καταδίκασε η Πελόσι

Η… μεσαιωνικού τύπου απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει, ουσιαστικά, την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα έχει συνταράξει την Αμερική και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βγήκε από τα ρούχα του και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει: “To Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση 50 ετών και μ’ αυτόν τον τρόπο έδειξε ότι επιτίθεται στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών. Το ξέραμε ότι θα έρθει αυτή η μέρα εδώ και ένα μήνα αλλά αυτό δεν το κάνει λιγότερο απογοητευτικό.

Ηδη πολιτείες έχουν εγκρίνει νόμους που έχουν περιορίσει το δικαίωμα. Αν ψάχνετε τρόπους να αντιδράσετε υπάρχουν ομάδες που κρούουν ήδη των κώδωνα του κινδύνου και συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα” έγραψε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα στο twitter.

H πρόεδρος του Κογκρέσου, Nάνσι Πελόσι από την πλευρά της τόνισε ότι “σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους πέτυχε ένα σκοτεινό και ακραίο στόχο. Να καταργήσει ένα σημαντικό δικαίωμα των γυναικών. Οι θεμελιώδεις αποφάσεις για την υγεία μίας γυναίκας ανήκουν αποκλειστικά σ’ αυτήν σε συνεννόηση με το γιατρό της. Δεν υπαγορεύονται από ακροδεξιούς. Οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την κατοχύρωση της απόφασης Roe v Wade”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα