ΗΠΑ: Στη φυλακή για πάντα ο γιατρός – εφιάλτης 150 κοριτσιών

ΗΠΑ: Στη φυλακή για πάντα ο γιατρός – εφιάλτης 150 κοριτσιών
Larry Nassar sits during his sentencing hearing Wednesday, Jan. 24, 2018, in Lansing, Mich. The former sports doctor who admitted molesting some of the nation's top gymnasts for years was sentenced Wednesday to 40 to 175 years in prison as the judge declared: "I just signed your death warrant." The sentence capped a remarkable seven-day hearing in which scores of Nassar's victims were able to confront him face to face in the Michigan courtroom. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

«Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου» είπε η δικαστής στον άλλοτε φημισμένο γιατρό - Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των γυναικών που έπεσαν θύματά του όσο ήταν μικρά κορίτσια

Πίσω απ’ τα κάγκελα θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ο άλλοτε πανίσχυρος γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης των ΗΠΑ Λάρι Νάσαρ, ο οποίος για χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες αθλήτριες, ακόμη και μικρά κορίτσια, που εκβίαζε να μην μιλήσουν. Τελικά όμως ένωσαν τις φωνές τους και έπειτα από χρόνια σιωπής η υπόθεση πήρε επιτέλους τον δρόμο της δικαιοσύνης και χθες δικαστήριο του Μίσιγκαν του επέβαλε ποινή φυλάκισης 175 ετών, αφού τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχε παρενοχλήσει συνολικά πάνω από 150 γυναίκες και κορίτσια.

«Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου» δήλωσε η δικαστής Ροζμαρί Αγκιλίνα που ήταν καταπέλτης κατά του γιατρού. «Βλέπω ότι δεν καταλαβαίνετε ότι είστε επικίνδυνος. Ότι παραμένετε κίνδυνος» του είπε κάποια στιγμή προτού του ανακοινώσει την ποινή.

Ο Νάσαρ έχει δηλώσει ένοχος ενώπιον επτά δικαστηρίων, ομολογώντας ότι εκμεταλλευόταν το ιατρικό απόρρητο για να παρενοχλεί νεαρά κορίτσια με την δικαιολογία δήθεν θεραπείας.

Συγκλονιστικές ήταν οι τοποθετήσεις των θυμάτων στο δικαστήριο. «Τα μικρά κορίτσια δεν παραμένουν μικρά για πάντα» είπε μια απ’ τις αθλήτριες ενώ η Rachael Denhollander, που πρώτη βγήκε δημόσια και κατήγγειλε την δική της υπόθεση παρενόχλησης τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν η τελευταία που πήρε τον λόγο στο δικαστήριο απ’ τις ενάγουσες. «Γυναίκες και κορίτσια ενώθηκαν για να αγωνιστούν για τους εαυτούς τους επειδή κανένας άλλος δεν θα το έκανε», είπε στο δικαστήριο. «Μας επέβαλαν τη σιωπή για τόσο πολύ καιρό και τώρα είμαι ευγνώμων που μας δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις φωνές μας» είπε μεταξύ άλλων σε μια κατάθεση – ποταμό για τα όσα βίωσε η ίδια από μικρή ηλικία και ενώ πολλές φορές μέσα στο εξεταστήριο ήταν και η ίδια της η μητέρα, χωρίς να έχει αντιληφθεί τι της έκανε ο Νάσαρ.

Η έξι φορές ολυμπιονίκης Άλι Ρέισμαν που μίλησε για πρώτη φορά δημόσια τον περασμένο Νοέμβριο του απηύθυνε ευθέως τον λόγο μέσα στο δικαστήριο λέγοντας: «Ενήλικες σε προστάτευαν ο ένας μετά τον άλλο. Πώς κοιμόσουν τις νύχτες; Είσαι ο άνθρωπος που είχαν βάλει επικεφαλής για την φροντίδα των αθλητών. Δεν θα σταματήσω μέχρι κάθε ίχνος επιρροής που είχες σε αυτό το άθλημα εξαλειφθεί πλήρως σαν καρκίνωμα που είναι».

«Αν και είμαι θύμα δεν θέλω και δεν θα ζήσω τη ζωή μου ως θύμα. Είμαι ολυμπιονίκης και παρότι κακοποιήθηκα, δούλεψα σκληρά και κατάφερα να πετύχω τον στόχο μου. Θέλω όμως όλοι -και κυρίως τα μέσα- να ξέρουν ότι παρά τα αθλητικά μου επιτεύγματα είμαι μια απ’ τις τουλάχιστον 140 γυναίκες που η ιστορία τους είναι σημαντική. Ο Λάρι Νάσαρ είναι υπόλογος. Η ακαδημία ενόργανης είναι υπόλογη. Η αμερικανική ολυμπιακή επιτροπή είναι υπόλογη. Οι συναθλήτριες και φίλες μου έχουν περάσει πολλά και τώρα είναι καιρός να αλλάξει αυτό. Οι σημερινοί γυμναστές δεν πρέπει να ζουν με τον φόβο που είχα εγώ» σημείωσε στην μαρτυρία της Jordyn Wieber μέλος της ομάδας που κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και την παρακολουθούσε ο Νάσαρ απ’ τα 8 ως τα 18 της.

Κατά τη σύντομη απολογία του την Τετάρτη στο δικαστήριο δήλωσε ότι λυπάται βαθύτατα για ό,τι έχει συμβεί και πως «θα κουβαλάω μέσα μου τα λόγια σας για όσο ζω».

Η δικαστής όμως τον έβαλε και πάλι στη θέση του, διαβάζοντας στο ακροατήριο επιστολή που είχε γράψει ο γιατρός προς το δικαστήριο πριν από λίγο καιρό και με την οποία υπερασπιζόταν τον εαυτό του, υποστηρίζοντας πως τον «χειραγώγησαν» ώστε να δηλώσει ενοχή και κατηγόρησε τις δεκάδες γυναίκες ότι ψεύδονται.

«Ήμουν καλός γιατρός επειδή οι θεραπείες μου λειτουργούσαν και αυτοί οι ασθενείς που τώρα μιλάνε είναι οι ίδιες που έρχονταν συνέχεια σε μένα. Τα μέσα ενημέρωσης τις έπεισαν πως ό,τι έκανα ήταν κακό και λάθος. Νιώθουν ότι πρόδωσα την εμπιστοσύνη τους. Ούτε η κόλαση δεν συγκρίνεται με μια περιφρονημένη γυναίκα», έγραφε στην επιστολή του ο Νάσαρ.

Αυτό το γράμμα «μου λέει ότι εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις» είπε η δικαστής. «Ούτε τα σκυλιά μου δεν θα έστελνα σε σένα» είπε αποκρινόμενη στον γιατρό η Αγκιλίνα.

Victims react and hug Assistant Attorney General Angela Povilaitis after Larry Nassar was sentenced by Judge Rosemarie Aquilina to 40 to 175 years in prison, during a sentencing hearing Wednesday, Jan. 24, 2018, in Lansing, Mich. Nassar has admitted sexually assaulting athletes when he was employed by Michigan State University and USA Gymnastics, which is the sport's national governing organization and trains Olympians. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

 

Συνολικά 156 κορίτσια έπεσαν θύματα του Νάσαρ, διηγούμενες παρόμοιες ιστορίες. Πολλές απ’ αυτές είχαν προσπαθήσει να μιλήσουν για τον τρόπο που ο γιατρός δήθεν τους έκανε θεραπεία αλλά όπως κατήγγειλαν τις είχαν αγνοήσει τόσο απ’ την ομάδα τους, όσο και απ’ το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και την ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ.

Sterling Riethman, right, is hugged after giving her victim impact statement during the seventh day of Larry Nassar's sentencing hearing Wednesday, Jan. 24, 2018, in Lansing, Mich. Nassar has admitted sexually assaulting athletes when he was employed by Michigan State University and USA Gymnastics, which is the sport's national governing organization and trains Olympians. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

 

Ο Νάσαρ είχε ήδη καταδικαστεί παράλληλα σε 60 χρόνια κάθειρξη για παιδική πορνογραφία, ενώ έχει επίσης δηλώσει ένοχος για τρεις κατηγορίες εγκληματικής σεξουαλικής συμπεριφοράς για τις οποίες θα δικαστεί στις 31 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες από CNN, Guardian, Φωτογραφίες: AP ( Carlos Osorio)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα