ΗΠΑ: Στο έλεος του πολικού κυκλώνα “βόμβα” – Νεκροί, εγκλωβισμένοι και εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα

ΗΠΑ: Στο έλεος του πολικού κυκλώνα “βόμβα” – Νεκροί, εγκλωβισμένοι και εκατομμύρια πολίτες χωρίς ρεύμα
Χιονιάς στις ΗΠΑ 2022 Charlie Neibergall/AP

Τεράστια τα προβλήματα στις ΗΠΑ από την ιστορικών διαστάσεων χειμερινή καταιγίδα που πλήττει τα τελευταία 24ωρα την χώρα. Σημαντικές χιονοπτώσεις, ισχυρές ριπές παγωμένων ανέμων και θερμοκρασίες που φτάνουν τους -48 βαθμούς.

Όσο κι αν οι πολίτες των Ανατολικών ΗΠΑ ονειρεύτηκαν λευκά Χριστούγεννα φέτος, οι συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ώρες με την “ιστορικών διαστάσεων”, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), χειμερινή καταιγίδα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων ένα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών “ξύπνησε” με τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις μιας χειμερινής καταιγίδας που πλήττει τα βορειοανατολικά με συνθήκες χιονοθύελλας, την ώρα που οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ σε περιοχές της χώρας που δεν ήταν συνηθισμένες σε παγωμένες συνθήκες.

Η χειμερινή καταιγίδα και η ατμοσφαιρική μάζα της Αρκτικής θα συνεχίσουν να κατακλύζουν τις περισσότερες από τις κεντρικές, ανατολικές και νότιες πολιτείες για τέταρτη ημέρα με τσουχτερό κρύο και σφοδρές χιονοθύελλες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ενώ η κακοκαιρία έχει αφήσει πίσω της και θύματα, καθώς έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δώδεκα θάνατοι την περασμένη εβδομάδα σε τροχαία ατυχήματα που οι αρχές είπαν ότι πιθανότατα σχετίζονται με την καταιγίδα στο Κάνσας, το Κεντάκι, το Οχάιο και την Οκλαχόμα.

Ο νεότερος απολογισμός των θυμάτων από την κακοκαιρία, σύμφωνα με το NBC News αναθεωρήθηκε στους 17 νεκρούς, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο. Οι θάνατοι σημειώθηκαν στην Οκλαχόμα, το Κεντάκι, το Μιζούρι, το Τενεσί, το Ουισκόνσιν, το Κάνσας, τη Νεμπράσκα και το Οχάιο.

Κακοκαιρία πλήττει το Μπάφαλο 2022 Carolyn Thompson/AP Photo


Χιλιάδες ταξιδιώτες και οδηγοί αυτοκινήτων έχουν αποκλειστεί στα οχήματά τους, ενώ περισσότερα από 1,7 εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν βλέπει κανείς περισσότερες από μία ή δύο φορές στη ζωή του, κάτι που πρέπει να δεις για να πιστέψεις τον αντίκτυπο των πραγμάτων που προβλέπεται να συμβούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Marc Chenard, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Πολλοί άνθρωποι στο Μπάφαλο και στη Δυτική Νέα Υόρκη ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς αποκλείστηκαν λόγω του χιονιού.

Κακοκαιρία πλήττει το Μπάφαλο 2022 Carolyn Thompson/AP Photo

Η PJM Interconnection, ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για 65 εκατομμύρια ανθρώπους στις μεσοδυτικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, προτρέπει τους ανθρώπους να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το πρωί της Κυριακής, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

Οι πελάτες καλούνται να χαμηλώσουν τους θερμοστάτες τους, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μεγάλες συσκευές και να σβήσουν τα φώτα, είπε η εταιρεία, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι ισχυροί άνεμοι στο Χιούστον που προέρχονται από το μέτωπο της Αρκτικής οδήγησαν σε μεμονωμένες διακοπές ρεύματος σε όλη την περιοχή εξυπηρέτησης της CenterPoint Energy, δήλωσε η υπηρεσία κοινής ωφέλειας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που επηρεάζονται από τη χειμερινή καταιγίδα έχει πλέον μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας τα 4,3 εκατομμύρια από πάνω από 28 εκατομμύρια που ήταν πριν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Εκείνοι που βρίσκονταν υπό προειδοποίηση για χιονοθύελλα, μειώθηκαν στα 4,6 εκατομμύρια.

Κακοκαιρία ΗΠΑ: Χάος στις μετακινήσεις – Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν

Στο έδαφος έμειναν χιλιάδες άνθρωποι καθώς 1.963 πτήσεις ακυρώθηκαν εντός, προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.

Αυτό ακολούθησε σχεδόν 6.000 ακυρώσεις την Παρασκευή, με την καταιγίδα να χαλάει τα ταξιδιωτικά σχέδια διακοπών για χιλιάδες επιβάτες.

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ 2022 David Zalubowski/AP Photo

Προχθές, Πέμπτη, είχαν ματαιωθεί σχεδόν 2.700 πτήσεις, ενώ περισσότερες από 1.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί για σήμερα, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Η εταιρεία επιβατικών σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια μέχρι τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην μπορούν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ 2022 Erin Hooley/AP Photo

Κακοκαιρία ΗΠΑ: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στις μεσοδυτικές πολιτείες εξαιτίας του χιονιού ή ατυχημάτων και οι αρχές σε τμήματα των πολιτειών Ιντιάνα, Μίσιγκαν, Νέας Υόρκης και Οχάιο καλούσαν τους αυτοκινητιστές να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Σε πολλές Πολιτείες οι δρόμοι είναι πλέον αδιάβατοι ή πολύ επικίνδυνοι και δεν λείπουν τα σοβαρά, έως και θανατηφόρα, δυστυχήματα. Στο Οχάιο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα που συνδέονται με την κακοκαιρία, είπε ο κυβερνήτης Μάικ Ντεγουάιν.

“Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως στην πόλη του Μπάφαλο”, στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ο Μαρκ Πόλονκαρζ, ένας αξιωματούχος της κομητείας Ίρι. Δύο άνθρωποι πέθαναν από καρδιακά νοσήματα επειδή δεν κατάφεραν να φτάσουν σ’ αυτούς τα ασθενοφόρα, διευκρίνισε. Στην κομητεία αυτή έχει εκδοθεί από χθες εντολή απαγόρευσης μετακινήσεων. Όμως “υπάρχουν πιθανότατα εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που προσπάθησαν να βγουν έξω αργά χθες το βράδυ”, είπε ο Πόλονκαρζ. Όπως είπε, ζητήθηκε η βοήθεια της Εθνοφρουράς για να εντοπιστούν και να διασωθούν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν αποκλειστεί εν μέσω ιδιαίτερα επικίνδυνων συνθηκών.

“Μην βγείτε από το αυτοκίνητό σας!”, ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία. “Δέστε ένα ρούχο στην κεραία ή στο παράθυρο για να δείξετε ότι χρειάζεστε βοήθεια“, συνέστησαν στους εγκλωβισμένους που αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

Σχεδόν σε όλες τις πόλεις, από το Ντένβερ μέχρι το Σικάγο, έχουν ανοίξει καταφύγια για να φιλοξενήσουν όσους έχουν ανάγκη να ζεσταθούν και να προστατευθούν από τον κίνδυνο υποθερμίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία NWS. Οι ειδικοί προειδοποιούν όσους ετοιμάζονται να ταξιδέψουν ή για κάποιον λόγο πρέπει να βγουν έξω, να είναι προετοιμασμένοι, να φορούν πολλά ρούχα και να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματός τους. “Μπορεί να πάθετε κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά”, τόνισαν.

Οι άνεμοι, που κατά τόπους θα φτάνουν και τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ζημιές, όπως πτώσεις δέντρων πάνω σε γραμμές του ηλεκτρικού.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και ο Καναδάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό στο Οντάριο και το Κεμπέκ ενώ ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων αναφέρονται στα αεροδρόμια του Βανκούβερ, του Τορόντο και του Μόντρεαλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα