Ηπατίτιδα: Αυξάνονται διεθνώς τα κρούσματα – 8 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση

Ηπατίτιδα: Αυξάνονται διεθνώς τα κρούσματα – 8 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση
Νοσοκομείο (φωτογραφία αρχείου) Getty Images/iStockphoto

Από τα 108 παιδιά που νόσησαν με ηπατίτιδα στη Βρετανία, 8 χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση. Πώς συνδέεται η φλεγμονή με τον αδενοϊό. Σε αυξημένη επιφυλακή οι ελληνικές υγειονομικές αρχές, τι ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Εντείνεται διεθνώς η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Την Κυριακή του Πάσχα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο παιδιού από τη νόσο. Οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα είναι σε αυξημένη επιφυλακή, αν και δεν έχει εντοπιστεί επίσημα κρούσμα εντός των συνόρων. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως είναι αναπόφευκτο να εκδηλωθούν και στην Ελλάδα, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές για παιδιά που έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

Συνολικά οκτώ παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο χρειάστηκε να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση ήπατος αφού διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τις 21 Απριλίου 108 παιδιά στη χώρα είχαν νοσήσει με τη μυστηριώδη ασθένεια σύμφωνα με δημοσίευμα του Telegraph και όλα τα περιστατικά αφορούσαν ηλικίες κάτω των 10 ετών.

Η ηπατίτιδα στα παιδιά αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια νόσο ενώ ο καθοριστικός παράγοντας που προκαλεί τα πιο σοβαρά περιστατικά ακόμα διαφεύγει της γνώσης των επιστημόνων.

Η σύνδεση με τον αδενοϊό 41

Προς το παρόν η κυρίαρχη θεωρία είναι πως η φλεγμονή του ήπατος συνδέεται με λοίμωξη από αδενοϊό 41. Έως τώρα 77% των κρουσμάτων βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Οι αδενοϊοί αποτελούν μια κοινή ιογενή λοίμωξη στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες. Συνήθως προκαλούν συνηθισμένα συμπτώματα κρυολογήματος ενώ ορισμένες φορές πνευμονία. Σε σπάνιες περιπτώσεις ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα.

Ο καθηγητής Will Irving του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με εξειδίκευση στους ιούς, τόνισε πως “Πρόκειται για μια ασυνήθιστη περίπτωση. Δεν θα ήθελα να στοιχηματίσω για τις συνέπειες. Πρέπει να ελπίσουμε πως δεν θα εξαπλωθεί όπως μια επιδημία”.

Η Δρ. Zania Stamataki Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιογενούς Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ πρόσθεσε πως “Θα μπορούσε να αποτελεί μια νέα παραλλαγή του αδενοϊού που μπορεί να προκαλεί ζημιά στα παιδιά με αδύναμο ανοσοποιητικό. Παρ’όλα αυτά χρειάζεται να γνωρίζουμε περισσότερα για να είμαστε σίγουροι”.

Παγώνη: Ένα στα 10 παιδιά χρειάστηκε μεταμόσχευση

Από τη μεριά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας- Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως “Η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, ακόμα διερευνάται η αιτία έξαρσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι “πιστεύουμε ότι αφορά σε κάποιον αδενοϊό”.

Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νόσησαν δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζεται με τον κορονοϊό. Σημείωσε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς οι γιατροί ξέρουν πως θεραπεύεται.

“Οι γονείς πρέπει να προσέχουν το θέμα των συμπτωμάτων. Επειδή παραπέμπει σε γαστρεντερικές διαταραχές με εμετούς και διάρροιες, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρό τους”, συμπλήρωσε και κάλεσε για αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, καθώς η ηπατίτιδα είναι μεταδοτική.

“Κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 16 ετών”, επισήμανε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα