Υπό κατάρρευση η Evergrande: Διατάχθηκε η εκκαθάριση του γίγαντα ακινήτων της Κίνας

Διαβάζεται σε 2'
Συγκρότημα κατοικιών της Evergrande στο Πεκίνο
Συγκρότημα κατοικιών της Evergrande στο Πεκίνο Ng Han Guan/AP Photo

Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης, Evergrande, διατάχθηκε να εκκαθαριστεί από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά από 18μηνη ακροαματική διαδικασία.

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε να τεθεί υπό εκκαθάριση η εταιρεία ακινήτων Evergrande, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Η Evergrande, η οποία κατέχει τον τίτλο του πιο υπερχρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο με υποχρεώσεις ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο ότι διαθέτει βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφού της δόθηκαν επτά παρατάσεις από τότε που κινήθηκε για πρώτη φορά η δικαστική διαδικασία τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο, μπορεί ακόμη να ασκήσει έφεση.

Με δεδομένη “την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου αναδιάρθρωσης (…) κρίνω πως είναι προσήκον το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω”, ανέφερε η δικάστρια Λίντα Τσαν.

Η Evergrande εργαζόταν πάνω σε ένα σχέδιο αναμόρφωσης του χρέους ύψους 23 δισ. δολαρίων, αλλά αυτό κατέρρευσε τον Σεπτέμβριο, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής της, ο δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan, βρισκόταν υπό έρευνα για “ύποπτα παράνομα εγκλήματα”.

Χάρτης με τα αναπτυξιακά έργα της Evergrande στην Κίνα
Χάρτης με τα αναπτυξιακά έργα της Evergrande στην Κίνα Andy Wong, File/AP Photo

Η μετοχή του ομίλου Evergrande βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση -απώλεσε πάνω από το 20% της αξίας της αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δικαστική απόφαση- με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να ανακοινώσει πως προχωρά στην αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

“Οι αγοραπωλησίες των τίτλων του (…) Evergrande Property Services Group Limited ανεστάλησαν στις 10:19” (σ.σ. τοπική ώρα· 04:19 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, διευκρινίζοντας πως ανεστάλη επίσης η διαπραγμάτευση της μετοχής της θυγατρικής του ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, της Evergrande NEV.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα