Ιράκ: Εξετάζεται νομοσχέδιο για ποινή θανάτου για ομοφυλόφιλους

Ιράκ: Εξετάζεται νομοσχέδιο για ποινή θανάτου για ομοφυλόφιλους
Σημαία κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+. Getty Images

Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξετάζει το νομοσχέδιο για "την ποινή του θανάτου ή ισόβια κάθειρξη" για οποιονδήποτε "έχει ομοφυλοφιλική σχέση".

Νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ποινή θανάτου για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις εξετάζει το κοινοβούλιο του Ιράκ, ένα γεγονός που ΜΚΟ και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας καταγγέλλουν ως “επικίνδυνο”.

Αυτή τη στιμή, το Ιράκ δεν διαθέτει νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας, ωστόσο χρησιμοποιεί τον ποινικό κώδικα του 1969 για να τιμωρεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ο οποίος βασίζεται σε άρθρο που προβλέπει “ισόβια ή πολυετή κάθειρξη” για σοδομισμό.

Η ομοφυλοφιλία και η μικρή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα του Ιράκ αντιμετωπίζεται με προκατάληψη, ενώ άτομα αυτής της κοινότητας γίνονται στόχος απαγωγών, βιασμών, βασανιστηρίων και φόνων από ένοπλες ομάδες που παραμένουν “ατιμώρητες”, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), το 2022.

Εξετάζονται από βουλευτές οι τροποποιήσεις σε νομοθεσία του 1988 που αφορά την πορνεία, τις οποίες στηρίζει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου, στο οποίο ασκούν μεγάλη επιρροή τα ισλαμιστικά κόμματα.

Το νομοσχέδιο, που εξετάστηκε σε πρώτη ανάγνωση, την προηγούμενη εβδομάδα, προβλέπει “την ποινή του θανάτου ή ισόβια κάθειρξη” για οποιονδήποτε “έχει ομοφυλοφιλική σχέση”. Η “προώθηση της ομοφυλοφιλίας” θα τιμωρείται με ποινή “τουλάχιστον επτά χρόνια κάθειρξη”.

Το νομοσχέδιο “εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση και είναι αντικείμενο ανταλλαγών απόψεων”,όπως αναφέρει ο βουλευτής Σαούντ αλ Σάαντι του ισλαμιστικού κόμματος Χουκούκ. Συμπληρώνει ότι το κοινοβούλιο στοχεύει στην κάλυψη ενός νομικού κενού.

Ένδειξη της πολιτικής συναίνεσης για το θέμα ο συνάδελφός του Σέριφ Σουλεϊμάν του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) εκτίμησε σε άρθρο του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Sabah ότι επιθυμεί να υπάρξει σχετική νομοθεσία για να διαφυλαχθούν “οι ηθικές και ανθρωπιστικές μας αξίες και για να καταπολεμηθούν ανώμαλα φαινόμενα στην κοινωνία”, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

“Έχουμε ανάγκη αποτρεπτικούς νόμους”, τόνισε.

Ενδέχεται να αλλάξει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον βουλευτή Σαούντ αλ Σάαντι, καθώς μένει να εγκριθεί σε δεύτερη ανάγνωση, ενώ πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία επ’ αυτού.

Η Ράσα Γιουνές, ειδική ερευνήτρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο HRW δήλωσε πως η νέα νομοθεσία “είναι το αποκορύφωμα” σειράς επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εξετάζει επίσης να απαγορεύσει στα μέσα που έχουν έδρα το Ιράκ τη χρησιμοποιήση του όρου “ομοφυλοφιλία” και να προτιμούν τη φράση “σεξουαλική απόκλιση”. Αν υιοθετηθεί το μέτρο αυτό, θα απαγορευθεί και ο όρος “φύλο”.

Εκτός από το Ιράκ, η Ουγκάντα υιοθέτησε αυστηρή νομοθεσία κατά της ομοφυλοφιλίας.

Ευρύτερα η αντιΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ.

Το καλοκαίρι όταν οπαδοί του Σαντρ διαδήλωναν στη Βαγδάτη εναντίον της καύσης του Κορανίου στη Σουηδία κάποιοι έκαψαν σημαίες του ουράνιου τόξου, κάτι που ο ηγέτης τους εκτίμησε ότι είναι «ο καλύτερος τρόπος να προκαλέσουν» όσους στηρίζουν ή υπερασπίζονται την καύση του Κορανίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα