Ιράκ: Τρία μέλη του ISIS απαγχονίστηκαν για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις

Ιράκ: Τρία μέλη του ISIS απαγχονίστηκαν για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις
Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Καράντα το 2016. AP

Για την πολύνεκρη επίθεση του ISIS στην Καράντα το 2016, που κόστισε τη ζωή περισσότερων από 300 ατόμων, απαγχονίστηκαν τρία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ήταν από τις πιο αιματηρές στη χωρά, μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

Απαγχονίστηκαν τρεις άνδρες που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράκ, για την εμπλοκή τους στην επίθεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κόστισε τη ζωή 323 ανθρώπων στην Καράντα της Βαγδάτης, στις 3 Ιουλίου του 2016.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ανακοίνωσε ο ίδιος “την εκτέλεση των θανατικών ποινών” που επιβλήθηκαν “σε τρεις από τους κυριότερους εγκληματίες που είχαν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους” στην επίθεση, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Η συγκεκριμένη επίθεση αποτέλεσε μία από τις πιο πολύνεκρες, που έχουν συμβεί στο Ιράκ, μετά την αμερικανική στρατιωτική εισβολή το 2003. Ενώ πλήθος Ιρακινών έκανε τις αγορές του στην εμπορική συνοικία, ενόψει της Έιντ αλ Φιτρ (γιορτή με την οποία ολοκληρώνεται η νηστεία του Ραμαζανιού), πυροδοτήθηκε όχημα με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών.

Εκτός από τους 323 νεκρούς, υπήρξαν και 200 τραυματίες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του ISIS.

Η ίδια η έκρηξη σκότωσε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, όμως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε όταν προκλήθηκε πυρκαγιά, που παγίδευσε εκατοντάδες ανθρώπους στην αγορά.

Οι απαγχονισμοί πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (27/8) και τη Δευτέρα (28/8), σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ιρακινού πρωθυπουργού, οι οποίες δεν γνωστοποιούν την ταυτότητα των καταδικασθέντων.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ανάμεσα τους ήταν ο Γαζουάν αλ Ζαουμπάι. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2021 τη σύλληψή του “εκτός της χώρας”, παρουσιάζοντάς τον ως τρομοκράτη, που ευθυνόταν για την επίθεση στην Καράντα.

Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Καράντα το 2016. AP


Ο ISIS μετά την κατάρρευση του “χαλιφάτου”

Το 2014, ο ISIS είδε το αυτοανακηρυγμένο “χαλιφάτο” του να καταρρέει, καθώς δεχόταν αλλεπάλληλες επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Αν και οι ιρακινές αρχές είχαν κυρήξει τη “νική” τους επί του Ισλαμικού Κράτους, στα τέλη του 2017, πυρήνες τζιχαντιστών εξακολουθούν να κάνουν σποραδικές επιθέσεις κατά μελών του στρατού και της αστυνομίας, κυρίως σε αγροτικές και απομακρυσμένες ζώνες, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, υπογράμμιζε ότι η “κύρια δομή” του ISIS “συνεχίζει” να υπάρχει, απαριθμώντας “από 5.000 ως 7.000 μέλη” στο Ιράκ και στη Συρία, “η πλειονότητα των οποίων είναι μαχητές”.

Τα τελευταία χρόνια, ιρακινά δικαστήρια επέβαλαν θανατικές ποινές ή καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη σε εκατοντάδες κατηγορουμένους, καθώς ο ποινικός κώδικας στη χώρα προβλέπει ως και τη θανατική ποινή, σε οποιονδήποτε εντάσσεται στις τάξεις “τρομοκρατικής οργάνωσης”, είτε πολέμησε είτε όχι.

Το 2022, το Ιράκ κατατάχθηκε στην έκτη θέση μεταξύ των κρατών που εκτελούν τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τις αρχές να προχωρούν σε τουλάχιστον 11 εκτελέσεις. Την ίδια χρονιά, επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το 2020, τουλάχιστον 45 άνθρωποι εκτελέστηκαν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Ωστόσο, η ίδια πηγή αναφέρει ότι “η αντιτρομοκρατική δράση των ιρακινών δυνάμεων συνέχισε να μειώνει τη δράση του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), που πάντως συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο χαμηλής έντασης”.

Τον Μάρτιο, ανώτερος αξιωματικός των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων υπολόγιζε πως το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διαθέτει από 400 ως 500 ενεργούς μαχητές στο Ιράκ.

Για την ιρακινή δικαιοσύνη, η “τρομοκρατία”, όπως επίσης οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση και η διακίνηση ναρκωτικών επισύρουν την επιβολή της ποινής του θανάτου στους δράστες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα