Ιρακινές δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη. Παράδοση ή θάνατος για τους τζιχαντιστές

default image

Τελικός στόχος των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και του τακτικού στρατού του Ιράκ η απελευθέρωση της Μοσούλης. Σφίγγει εκ νέου ο κλοιός γύρω από τους τζιχαντιστές. 'Δεν θα έχουν οδό διαφυγής' κατά τον Ιρακινό πρωθυπουργό

Ιρακινοί στρατιώτες μπήκαν στη Μοσούλη, αρχίζοντας έτσι την «αληθινή» μάχη για την ανακατάληψη της μεγαλύτερης πόλης που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στη Μοσούλη από ανατολάς, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός, που μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα.

Μερικές ώρες νωρίτερα ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι επέδειξε επίσης αισιοδοξία, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη, τη 17η Οκτωβρίου, της επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης.

«Θα σφίξουμε ξανά τον κλοιό γύρω από το ΙΚ από όλες τις πλευρές», είπε σε διάγγελμά του στην τουρκική τηλεόραση. Οι τζιχαντιστές «δεν θα έχουν οδό διαφυγής, θα μπορούν είτε να πεθάνουν, ή να παραδοθούν», συμπλήρωσε ο Αμπάντι.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαχητές του ΙΚ —εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι αριθμούν από 3.000 ως 5.000 στη Μοσούλη— θα συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για να κρατήσουν το προπύργιό τους, όπου ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το 2014 τη δημιουργία του «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κατακτήσει.

Υπουργείο Εσωτερικών: Νεκροί 1.100 τζιχαντιστές

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης κατά την προέλαση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.

Οι ιρακινοί στρατιώτες εξόντωσαν 778 τζιχαντιστές του ΙΚ στον «νότιο άξονα», ενώ αεροσκάφη της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ, σκοτώνοντας 375 τζιχαντιστές, τόνισε ο Μόεν, σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε πως η επιχείρηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανακατάληψη εδαφών έκτασης 1.440 χλμ στην επαρχία της Νινευής.

Ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις, ανέφερε ότι σκότωσε επιπλέον 149 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα