Ιράν: Αν δεν παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο πόλεμος θα επεκταθεί

Διαβάζεται σε 2'
Ιράν: Αν δεν παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο πόλεμος θα επεκταθεί
Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo Victor R. Caivano

Για επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που δεν παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προειδοποιεί το Ιράν.

Αν η ανακωχή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ δεν παραταθεί, ο πόλεμος θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε δηλώσεις που έκανε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, ώστε στο διάστημα αυτό να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και παράλληλα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους ομήρους που κρατά η παλαιστινιακή οργάνωση, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και ανηλίκων, από ισραηλινές φυλακές.

Την ίδια ώρα, νεότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων μέσα σε τέσσερις ημέρες. Άλλες ανταλλαγές μπορεί να ακολουθήσουν σύμφωνα με την ίδια αναλογία τρεις προς έναν.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα έως και 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, μετά από έξι και πλέον εβδομάδες βομβαρδισμών, σφοδρών μαχών και ενός παραλυτικού αποκλεισμού σε καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, θα σταματήσουν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πάνω από τη νότια Γάζα, ενώ η αεροπορική δραστηριότητα πάνω από τη βόρεια Γάζα θα περιοριστεί σε έξι ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, το Ισραήλ συμφώνησε να μην συλλάβει κανέναν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα