Ιράν: Παγκόσμια κατακραυγή για τις εκτελέσεις 2 διαδηλωτών

Ιράν: Παγκόσμια κατακραυγή για τις εκτελέσεις 2 διαδηλωτών
Τεχεράνη, Ιράν AP Photo/Vahid Salemi

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και καλλιτέχνες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εκτέλεση δι' απαγχονισμου δύο διαδηλωτών από τις ιρανικές αρχές καθώς και την βαθιά τους ανησυχία για κατάφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Την παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η εκτέλεση δύο διαδηλωτών στο Ιράν, σήμερα Σάββατο (7/1), με ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μοχαμάντ Μεχντί Καραμί και ο Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεϊνί απαγχονίστηκαν με απόφαση των ιρανικών αρχών, ύστερα από την καταδίκη τους, με την εσχάτη των ποινών, καθώς κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στην χώρα, μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής, Μαχσά Αμινί.

Για την ίδια υπόθεση, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ακόμα 3 συλληφθέντες και ακόμη 11 έχουν λάβει ποινές φυλάκισης.

Καταδικάζει η Ευρώπη

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκλονισμένη και τρομοκρατημένη από την εκτέλεση του Mohammad Mehdi Karmi και του Seyed Mohammad Hosseini στο Ιράν”.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, έστειλε αντίστοιχο μήνυμα με ανάρτησή της στο Twitter, αναφέροντας πως “Το καθεστώς, που εκτελεί πολίτες που απαιτούν σεβασμό για τις γυναίκες, τη ζωή και την ελευθερία και στέλνει drones στη Ρωσία για να σκοτώσουν Ουκρανούς, πρέπει να λογοδοτήσει“.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε “σκανδαλώδη” την εκτέλεση δύο διαδηλωτών στο Ιράν, σήμερα Σάββατο (7/1), προτρέποντας την Τεχεράνη “να αφουγκραστεί τις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού”.

“Η εκτέλεση διαδηλωτών δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού για ελευθερία”, υπογράμμισε στην ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ. Οι εκτελέσεις “προστίθενται στις πολλές άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις οποίες διαπράττουν οι ιρανικές αρχές”, συνέχισε η ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε επίσης την Τεχεράνη “να σταματήσει αμέσως τη βία εναντίον του ίδιου του λαού” της χώρας. Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Κλέβερλι υπενθύμισε ότι η Βρετανία τάσσεται κατά της θανατικής ποινής “υπό όλες τις περιστάσεις”.

Η ολλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καλέσει τον πρεσβευτή του Ιράν στη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα προκειμένου να εκφράσει τις βαθιές ανησυχίες της για την εκτέλεση διαδηλωτών, όπως ανέφερε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα.

“Συγκλονισμένος από τις φρικτές εκτελέσεις των διαδηλωτών στο Ιράν. Θα καλέσω τον πρεσβευτή του Ιράν για να υπογραμμίσω τις σοβαρές ανησυχίες, ενώ καλώ τις χώρες-μέλη της ΕΕ να πράξουν το ίδιο”, έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Χούκστρα δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές υπαγορεύουν την ανάγκη για την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με αυτές που εξετάζονται κατά την τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αρκετοί διεθνούς φήμης καλλιτέχνες εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν, αναρτώντας μάλιστα φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες κρατούν ένα χαρτί, το οποίο γράφει “Σταματήστε τις εκτελέσεις στο Ιράν”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα