Ιράν: Πλήθος κόσμου αποτίει φόρο τιμής στον Ραΐσι

Διαβάζεται σε 4'
Ιράν Ραϊσί
Ιρανοί ακολουθούν ένα φορτηγό που μεταφέρει φέρετρα του εκλιπόντος προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και των συντρόφων του που σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή. (AP Photo/Vahid Salemi)

Τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε στην Τεχεράνη για να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιρανό πρόεδρο Ραΐσι.

Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο της Τεχεράνης για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε δυστύχημα με ελικόπτερο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα προέδρου και ιρανικές σημαίες, το πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ιράν Ραϊσί
Πενθούντες κρατούν αφίσες του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι. (AP Photo/Vahid Salemi)

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγείται στις 9:00 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της προσευχής στην εξόδιο ακολουθία για τον Ραϊσί και τους επτά άλλους ανθρώπους – ανάμεσά τους ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν– που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί αργία και οι κάτοικοι της Τεχεράνης έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα που τους καλούσαν «να παραστούν στην κηδεία του μάρτυρα».

Ιράν Ραΐσι
Ιρανοί παρευρίσκονται σε τελετή για τον εκλιπόντα πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι. (AP Photo/Vahid Salemi)

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την προσευχή θα πραγματοποιηθεί πομπή ως την πλατεία Ενγκελάμπ, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

Διάφορες χώρες – ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ – έχουν στείλει εκπροσώπους για την κηδεία, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, θα παραστεί στην τελετή, όπως και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ. Οι ιρανικές αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος σε όλη τη χώρα.

Οι τελετές στη μνήμη του Ραϊσί ξεκίνησαν χθες, Τρίτη, στην Ταμπρίζ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, και πρόκειται να διαρκέσουν ως αύριο, Πέμπτη.

Ραϊσί Ιράν
Πενθούντες προσπαθούν να αγγίξουν τα φέρετρα του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi και του επικεφαλής σωματοφύλακα του Raisi, στρατηγού Mehdi Mousavi (Ata Dadashi, Fars News Agency via AP)

Τα οκτώ φέρετρα, καλυμμένα με την ιρανική σημαία, μεταφέρθηκαν από την Ταμπρίζ στην ιερή πόλη Κομ, νότια της πρωτεύουσας, όπου τεράστιο πλήθος παρέστη στην τελετή που πραγματοποιήθηκε. Πολλά και τεράστια πορτρέτα του «μάρτυρα» Εμπραχίμ Ραϊσί έχουν τοποθετηθεί σε δημόσια κτίρια στις μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν.

Ραϊσί Ιράν
Μια γυναίκα κρατάει μια αφίσα του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στο Μεγάλο Τέμενος Μαμ Χομεϊνί στην Τεχεράνη (AP Photo/Vahid Salemi)
Ραΐσι Ιράν
Πενθούντες κρατούν μια αφίσα του εκλιπόντος Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι στο Μεγάλο Τζαμί Μαμ Χομεϊνί στην Τεχεράνη. (AP Photo/Vahid Salemi)

Ο Ραϊσί θα ταφεί αύριο στη Μασχάντ, τη γενέτειρά του.

Ραϊσί Ιράν
Πενθούντες συγκεντρώνονται γύρω από ένα φορτηγό που μεταφέρει τα σκεπασμένα με σημαία φέρετρα του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και των συντρόφων του που σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου (Iranian Presidency Office via AP)

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα